Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Närståendepenning

Hej
Jag undrar om jag skulle ha rätt till närståendepenning. Min mamma har opererat hjärtat och kommer inte kunna göra någonting när hon kommer hem från sjukhuset. Vi bor 40 mil ifrån varandra och jag är enda barnet. En bekant tipsade mig om detta och nu undrar jag lite hur detta fungerar.

Kommentarer

 • Hej Petra!

  Rätt till närståendepenning kan finnas om en närstående har en sjukdom som är ett påtagligt hot mot hens liv. Om så inte är fallet, kan det finnas rätt till någon annan form av ersättning för vård av närstående genom annan instans, exempelvis kommunen.

  För att ha rätt till närståendepenning krävs även att både den närstående och den som ansöker är försäkrade i Sverige samt att vården ges i Sverige eller i ett EU/EES-land.

  Närståendepenning kan beviljas för maximalt 100 dagar för varje person som är i behov av vård/stöd.

  Ansökan för närståendepenning samt mer information finns på vår webbsida.

  Hälsningar
  Josefine
 • Närståendepenning
  Min pappa ca 70 år har opererat bort bukspotttkörteln på grund av cancer, nu ska han cellgift behandlas under 6 månader, vilket innebär resor till sjukhuset ca en timmes bilfärd enkel väg ca tre gånger i månaden. Han kommer inte att kunna köra själv och han kommer förmodligen att vara medtagen. Jag skulle vilja vara ledig för att köra honom och stötta honom efter behandling. Diagnosen i sig är mycket allvarlig och livshotande, räknas detta som ett fall man kan få närståendepenning för?
  Johanna Engstrand
 • Hej Johanna!

  I detta forum svarar vi på generella frågor och har därför inte möjlighet att ge besked om rätten till närståendepenning i enskilda ärenden.

  För mer information om närståendepenning och hur man går tillväga för att ansökan hittar du här.
  Rosa-Linn
 • Kan man ta ut närståendepenning vissa dagar. Tex mån, ons och fredag?
  Anneli
 • Hej Anneli!

  Ja, det kan man göra.

  För mer information om närståendepenning och hur man går tillväga för att ansökan hittar du här.

  Hälsningar
  Roberto
 • Hej! Ska följa med min mamma o ta cellgifter då hon har bröstcancer.. är det lönt att söka närståendepenning annars måste jag ta semester??
  Skulle vara bra att veta
  Med vänlig hälsning,
  Catrine
 • Hej Catrine!

  Grundförutsättningen för att ha rätt till närståendepenning är att den närstående personen ska vara svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hens liv. Det innebär att det ska finnas en risk under den närmaste tiden att personen inte överlever sjukdomen. Den som har en sjukdom som kan vara livshotande på lång sikt räknas alltså inte som svårt sjuk.

  Man har alltid rätt att ansöka om ersättningen. Handläggaren i ärendet gör då den slutgiltiga bedömningen om personens sjukdomstillstånd utifrån uppgifterna i ansökan och läkarutlåtandet. Du kan läsa mer om hur man går tillväga för att ansöka om närståendepenning på vår informationssida om närståendepenning.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Har en mamma i Finland som inte har långt kvar i livet pga cancer. Hon har i sin ungdom bott och jobbat i Sverige men har nu bott i 40 år i Finland. Jag själv både jobbar och bor i Sverige. Har jag förstått rätt att jag inte är berättigad till närståendepenning pga att mamma bor i Finland?
  Minna Karlsson
 • Hej Minna!

  Ja det stämmer att du inte kan få närståendepenning eftersom ett krav är att både du och den som är sjuk ska vara försäkrad i svensk socialförsäkring.


  Hälsningar
  Åsa
 • Hej!
  Meddelar man sin arbetsgivare vilka dagar man behöver närståendepenning och sedan skickar in vilka dagar man tagit ut till er för att få ersättning eller hur sker det rent praktiskt?
  Marita
 • Hej Marita!

  Precis som du skriver så meddelar du din arbetsgivare så snart du vet vilka dagar du behöver vara ledig för vård av närstående. Du ansöker sedan om närståendepenning från Försäkringskassan i efterhand, dock senast inom tre månader.

  Du kan läsa mer om närståendepenning och hur du ansöker på Försäkringskassans webbplats. Närståendepenning

  Hälsningar
  Madeleine
 • Hej,

  Är det karensavdrag på närstående penningen?
  Linda
 • Hej Linda!

  Nej det är ingen karens på närståendepenning.  Hälsningar
  Åsa
 • Hej. Kan man få ersättning till en ensamstående på 82 år, efter höftleds operation
  Carina Olsson
 • Hej Carina!

  För att ha rätt till närståendepenning krävs att du går miste om inkomst för att vara hos/vårda en svårt sjuk anhörig. Med svårt sjuk menas att den sjuke har ett så allvarligt tillstånd att det finns ett påtagligt hot mot livet.

  Det finns ingen annan ersättning som den sjuke kan få om det är så du menar.

  Hälsningar
  Åsa
 • Jag har en fråga kan man se någonstans hur många dagar man har kvar?
  Micke
 • Hej Micke!

  För att få information om hur många dagar av närståendepenning som finns kvar att ansöka om, är du välkommen att kontakta oss på 0771-524 524 så meddelar vi dig det.

  Hälsningar
  Rosa-Linn
 • Om jag är hos min svårt sjuka mor i tex 2 veckor och har läkarintyg för närståendepenning får jag då ersättning för 2 veckor eller bara för de dagar jag skulle arbetat ? Ska arbetsgivaren betala lön för de dagar jag skulle vart ledig tex 2 dagar ?
  Kerstin Alm Andersson
 • Hej Kerstin!

  Du får närståendepenning endast för de dagar du annars skulle ha arbetat om du inte hade varit hos din sjuka anhöriga. Gällande din fråga om din rätt till lön för din lediga tid hänvisar vi till din arbetsgivare då det är arbetsgivaren som avgör huruvida lön kan betalas ut för ledig tid.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej!
  Min mamma är svårt sjuk i cancer, med påtagligt hot mot hennes liv. Läkaren har skickat in intyg på detta, till Försäkringskassan, för att finnas där när jag ansöker om ersättning (Närståendepenning). När jag läser på er web så ser jag endast info om att jag själv måste lägga med kopia på intyget. Stämmer det, eller kan läkaren på något sätt förmedla intyget direkt till er?
  Josefine
 • Hej Josefine!

  Läkaren kan skicka in läkarutlåtandet för närståendepenning direkt till oss per post. Tyvärr syns det inte på mina sidor när det har kommit in då det inte är ett digitalt intyg.

  Du är välkommen att ringa oss på 0771-524 524 så kan vi kontrollera om läkarutlåtandet är inkommet. I annat fall kan du ta ett kort på läkarutlåtandet med din smartphone och bifoga bilden när du fyller i ansökan om närståendepenning på mina sidor.

  Hälsningar
  Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.