Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Närståendepenning

Hej
Jag undrar om jag skulle ha rätt till närståendepenning. Min mamma har opererat hjärtat och kommer inte kunna göra någonting när hon kommer hem från sjukhuset. Vi bor 40 mil ifrån varandra och jag är enda barnet. En bekant tipsade mig om detta och nu undrar jag lite hur detta fungerar.

Kommentarer

 • Hej Petra!

  Rätt till närståendepenning kan finnas om en närstående har en sjukdom som är ett påtagligt hot mot hens liv. Om så inte är fallet, kan det finnas rätt till någon annan form av ersättning för vård av närstående genom annan instans, exempelvis kommunen.

  För att ha rätt till närståendepenning krävs även att både den närstående och den som ansöker är försäkrade i Sverige samt att vården ges i Sverige eller i ett EU/EES-land.

  Närståendepenning kan beviljas för maximalt 100 dagar för varje person som är i behov av vård/stöd.

  Ansökan för närståendepenning samt mer information finns på vår webbsida.

  Hälsningar
  Josefine Kundtjänsthandläggare
 • Närståendepenning
  Min pappa ca 70 år har opererat bort bukspotttkörteln på grund av cancer, nu ska han cellgift behandlas under 6 månader, vilket innebär resor till sjukhuset ca en timmes bilfärd enkel väg ca tre gånger i månaden. Han kommer inte att kunna köra själv och han kommer förmodligen att vara medtagen. Jag skulle vilja vara ledig för att köra honom och stötta honom efter behandling. Diagnosen i sig är mycket allvarlig och livshotande, räknas detta som ett fall man kan få närståendepenning för?
  Johanna Engstrand
 • Hej Johanna!

  I detta forum svarar vi på generella frågor och har därför inte möjlighet att ge besked om rätten till närståendepenning i enskilda ärenden.

  För mer information om närståendepenning och hur man går tillväga för att ansökan hittar du här.
  Rosa-Linn Kundtjänsthandläggare
 • Kan man ta ut närståendepenning vissa dagar. Tex mån, ons och fredag?
  Anneli
 • Hej Anneli!

  Ja, det kan man göra.

  För mer information om närståendepenning och hur man går tillväga för att ansökan hittar du här.

  Hälsningar
  Roberto Kundtjänsthandläggare
 • Hej! Ska följa med min mamma o ta cellgifter då hon har bröstcancer.. är det lönt att söka närståendepenning annars måste jag ta semester??
  Skulle vara bra att veta
  Med vänlig hälsning,
  Catrine
 • Hej Catrine!

  Grundförutsättningen för att ha rätt till närståendepenning är att den närstående personen ska vara svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hens liv. Det innebär att det ska finnas en risk under den närmaste tiden att personen inte överlever sjukdomen. Den som har en sjukdom som kan vara livshotande på lång sikt räknas alltså inte som svårt sjuk.

  Man har alltid rätt att ansöka om ersättningen. Handläggaren i ärendet gör då den slutgiltiga bedömningen om personens sjukdomstillstånd utifrån uppgifterna i ansökan och läkarutlåtandet. Du kan läsa mer om hur man går tillväga för att ansöka om närståendepenning på vår informationssida om närståendepenning.

  Hälsningar
  Alejandro Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.