Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vägledande domar

Hej!

Hur kommer det sig att domen från HFD gällande begreppet sjukperiod har antagits som vägledande av er på FK i era framtida bedömningar, men att andra domar som fastställts av HFD (ex. 667-17 samt 607-17), men som i sin tur gynnar oss vanliga människor, de sjuka - och utav er utsatta (tyvärr), INTE antas som vägledande för er i era framtida bedömningar? Det är ju ytterst rättsosäkert! Ni kan ju inte "cherry pick" så att säga, vilket ni tycks göra upprepade gånger.
Så nu vill jag gärna veta hur det går till i era mötesrum när ni fattar beslut om vilka domar som ska bli vägledande för er och inte.


Kommentarer

 • Hej!

  Först och främst vill jag be om ursäkt för dröjsmål med svaret. Härifrån forumet besvarar vi generella frågor om sjukpenning och har därför svårt att uttala oss om hur rättstillämpningen av enskilda domar görs. Det bästa är att kontakta handläggare för att få mer information i det fall man har ett pågående ärende. I annat fall är du välkommen att kontakta oss på 0771-524 524 för mer information.

  Hälsningar
  Camilla
 • Helt allvarligt, inget i min fråga handlar eller ens indikerar någoting enskilt. Det är en generell fråga om hur ni på FK arbetar när det gäller vilka lagstadgade domar som ni väljer att börja se som vägledande i framtida bedömningar gällande sjukpenningfrågor.
  Hur svårt ska det vara?
  Nu måste väl kunna svar på hur ni arbetar organisatoriskt eller hur erat system fungerar?
  Uppenbarligen väljer ni ut vissa domar som vägledande i arbetet om sjukpenning, hur görs denna bedömning?
  Har du svårt att förstå min fråga kanske du kan ta hjälp av en kollega.
  Frågan är generell och faktiskt inte särskilt svårt att förstå heller.

  Vänligen,
  S
  S
 • ​​​​Hej,
   
  I de två HFD-domarna du nämner som handlar om normalt förekommande arbete, valde domstolen att gå på den försäkrades linje i den ena domen. I den andra gav HFD Försäkringskassan rätt. För Försäkringskassan har det inte inneburit några förändringar i handläggningen, men det visar på hur viktigt det är med individuella bedömningar i alla ärenden.
   
  När HFD-domar leder till förändrad rättspraxis påverkar det i olika grad Försäkringskassans bedömningar.
   
  Hälsningar, Helena, kommunikatör
  Helena Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.