Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad gör den försäkringsmedicinska rådgivaren?

Hej!

Hur blir försäkringsmedicinska rådgivares kompetens högre än psykiaters och specialistläkares? Ska inte rätt expertis ha företräde att bedöma arbetsförmåga och sjukdomar?
Helena Maria Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Helena!

  Den försäkringsmedicinska rådgivaren tar inga beslut i ärenden. Den försäkringsmedicinska rådgivaren bidrar med medicinsk kompetens. Hans eller hennes roll är att bistå handläggaren om det behövs hjälp för att exempelvis tolka medicinska termer i det medicinska underlaget.

  Hälsningar
  Ida
 • Hej Ida!

  Vad för medicinsk kompetens har en försäkringsmedicinsk rådgivare mer exakt?
  Helena Maria Johansson
 • Men faktum kvarstår att ni nekar sjuka människor sjukpenning och drar undan mattan för dom helt.

  Det är verkligen inte till någon hjälp.

  MVH Carina

  Carina Lundqvist
 • Hej Helena!

  De krav om medicinsk kunskap som ställs för en försäkringsmedicinsk rådgivare är;
  • är legitimerad läkare
  • har specialistkompetens
  • har erfarenhetsmässig eller organisatorisk anknytning till klinisk verksamhet
  Det är också meriterande om personen;
  • har kunskap om socialförsäkringen och det försäkringsmedicinska kunskapsområdet
  • har god kunskap om försäkringsmedicinskt beslutsstöd
  Hälsningar

  Ida
 • Vore det inte bättre om försäkringsmedicinske rådgivaren hade kunskap om den sjuke som det gäller om? Och jag saknar ff. svar på mina frågor?
  Eva
 • Så ytterligare en viktig fråga på det här med medicinska rådgivare.

  Ni säger att de ska ha sepcialkompetens. Vad innebär det exakt?
  Om man har värk som problematik, innebär det då garanterat att en läkare med specialområde inom just värkproblematik kollar på det. Eller är det helt enkelt en läkare med specialområde inom vad som helst som tittar på ens ärende. Och hur kan det komma sig att denna FMR har högre inflytande än den läkare som har följt och dokumenterat någon i många år, eller flera andra läkare för den delen. Då måste det ju vara så att för att bli nekad sjukpenning eller sjukersättning så måste FMR:en som tittar på varje individs ärende vara "specialist" i just det ämnet eller?   Eller skulle helt enkelt en gynekolog (med specialistkompetens) kunna uttala sig om fibromyalgi. (det sistnämnda var ett förslag på ett skräckexempel eller är de det? Hur bedömer ni vilken FMR som tittar på vad?. När kopplar man in en FMR?. Kan man få svar på någon av dessa frågorna då?
  Lotta
 • Er försäkringsmedecinske rådgivare träffar ju inte ens den sjuke utan bedömer bara ett läkarintyg.

  Varför inte bara lyssna på läkaren som träffat den sjuke?

  MVH Carina
  Carina Lundqvist
 • I mitt fall har den FMR ordagrant skrivit:
  "Sammantaget medicinskt finns det dokumenterar aktivitetsbegränsning i fysiskt belastande arbetsuppgifter, det finns dock ingen aktivitetsbegränsning i fysiskt lätta arbetsuppgifter där det finns möjlighet att byta arbetsställning".
  Sen har min handläggare använt exakt samma formulering!
  Så indirekt har den FMR visst tagit beslut.
  Hela FK:s hantering är ett stort skämt!
  Den s k kommuniceringen är en envägskommunicering. Det man skrivit repeteras men man blir inte bemött i skälen till besluten, utan FK skriver samma fras igen och att dina synpunkter förändrar inte beslutet.
  Undrande
 • Hej Ida!
  Tack för upplysningen om medicinska rådgivare.
  Det var ju ett intressant svar!
  Jag har två allmänna frågor jag vill ha svar på:
  1. Känner Försäkringskassan till vad en legitimerad läkare måste hålla sig till när de erhåller sin personliga legitimation?
  2. Känner Försäkringskassan till Läkarförbundets etiska regler, i synnerhet punkt 9?

  Ser framemot svar på mina frågor med vändande post.
  Mvh
  Seija

  Seija
 • Vad skulle, rent hypotetiskt kunna ske, om en försäkringsmedicinsk rådgivare säger att en person har 0-25 % arbetsförmåga och efter att handläggaren på Försäkringskassan pratar med denna så ändrar den sin åsikt till 100 % arbetsförmåga?

  Alltså en hypotetisk frågeställning om rutiner vid sådana fall. Innebär det att handläggarens åsikt har företräde och makt att utöva gentemot FMR? Tacksam generellt svar.
  Helena Maria Johansson
 • Upprepar min fråga:

  Vad skulle, rent hypotetiskt kunna ske, om en försäkringsmedicinsk rådgivare säger att en person har 0-25 % arbetsförmåga och efter att handläggaren på Försäkringskassan pratar med denna så ändrar den sin åsikt till 100 % arbetsförmåga? 

  Alltså en hypotetisk frågeställning om rutiner vid sådana fall. Innebär det att handläggarens åsikt har företräde och makt att utöva gentemot FMR? Tacksam generellt svar.
  Helena Maria Johansson
 • Usch!!!!Känslan är ....Sjuka människor har ingen plats  i samhället !!oftast kvinnor som inte blir TRODDA? ???VARFÖR skulle kvinnan orka mer tror NI??????ABSURT!!HON har ju OFTAST varit DUBBELARBETANDE !!Men det tar man inte med i bedömning DUBBELARBETANDE !!!!
  Carina
 • Hej!

  Den försäkringsmedicinska rådgivaren (FMR) är en tjänsteman på Försäkringskassan på samma sätt som alla andra inom Försäkringskassan. FMR är rådgivande och är ett stöd för handläggare för att förstå medicinsk information. FMR är inte den behandlade läkaren och träffar därför aldrig den som är sjukskriven utan utgår från de medicinska handlingar som skickas in till oss.
  Alla FMR som är anställda på Försäkringskassan är specialistläkare, det är ett krav. Det finns dock inget krav på att en FMR som är ortoped ska tolka alla sjukskrivningar som rör ortopedi.

  Det är inte FMR som tar beslut i ärendet. Det är handläggaren som lägger samman all information i ärendet och fattar beslut.

  Hälsningar
  Ida
 • Men ser ni inte hur illa det blir med era beslut?
  Sjuka hamnar mellan stolarna och får inte hjälp varken från er eller
  AF.
  Skall ni inte tänka om snart så det blir rätt?
  Ni är inte kompetenta att sätta er över läkarintyg.

  MVH Carina
  Carina Lundqvist
 • Hej
  Tack för svar om FMR. Men ni svarar inte riktigt på frågan. Om en person har ex cancer, kan denna då bedömas av en FMR som inte alls har specialistkunskap i området. Att de är specialister säger ju inte ett jota om de inte bedömer de ärenden som de har "behörighet till". Då är det ju verkligen ingen rimlighet i att en person som har bedömts av en läkare i många år och kommit fram till en slutsats (specialist inom det område som problematiken berör) bedöms sedan av en FMR, som visst är specialist, men inom helt fel område. Ser ni hur logiken inte går ihop, eller är det också oväsentligt så länge FK minskar mängden sjukskrivna. Vore intressant att se statistik på hur många som faktiskt fungerar idag efter er terror
  Lotta
 • Hej!

  Som svaret ovan anger finns det inget krav på att en försäkringsmedicinsk rådgivare ska ha specialistkunskaper inom exakt det område som det medicinska underlaget rör.

  Hälsningar
  Ida
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.