Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Uppsagd under sjukskrivning

Vad händer ifall jag blir uppsagd under min sjukskrivning?

Kommentarer

 • Hej Mattias!

  Om du blir uppsagd under sjuklöneperioden (arbetsgivarens period, 14 första dagarna) och du har en uppsägningstid, ska sjuklön ofta fortsätta betalas ut och du kan ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan från och med dag 15 (som anställd med sjuklön). Om du inte har en uppsägningstid, betalas sjuklön ofta ut enbart till och med din sista anställningsdag.

  Fråga gärna din arbetsgivare/HR/facket vad som gäller i just din situation (beroende på anställningsavtal/kollektivavtal etc.).

  Om du blir uppsagd under den period du får sjukpenning från Försäkringskassan, ska du meddela din personliga handläggare eller vårt Kundcenter på 0771-524 524 (öppet helgfria vardagar kl. 8-16), så kan du få sjukpenning som arbetssökande istället för som anställd.

  Du kan få en ersättning på maximalt 543 kronor per dag som arbetssökande och maximalt 774 kronor per dag som anställd.

  Hälsningar
  Josefine
 • Hej,

  Hur mycket sjukpenning får man om man blir uppsagt under sjukskrivningsperiod.
  Detelina
 • Hej Detelina!

  Om du blir uppsagd under tiden du får sjukpenning från Försäkringskassan kan du få sjukpenning som arbetssökande. Du kan få en ersättning på maximalt 543 kronor per dag som arbetssökande.

  Hälsningar
  Matylda
 • Hej, läste frågorna ovan, men vad händer om man sägs upp under sjukskrivning som förmodas bli långvarig. Man kan ju inte stå som arbetssökande då? Mvh Pernilla
  Pernilla Troedsson
 • Hej Pernilla!

  Om man har ett pågående sjukpenningärende hos Försäkringskassan så kan och behöver man inte vara aktivt arbetssökande genom Arbetsförmedlingen. Efter att sjukperioden upphör så behöver man om man inte återgår till sitt arbete skriva in sig som aktivt arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

  Om ens anställning upphör under en pågående sjukperiod så påverkar det den ersättning man får. Har man ingen anställning i grunden är maxersättningen man kan få i sjukpenning 543 kronor per dag.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej, ringde och pratade med en kvinna på FK, hon säger att om man går till AF direkt när uppsägningstiden upphör, alltså dagen efter, även om jag fortfarande är sjukskriven, så skulle jag skydda min inkomst, så att min eventuella A-kassa sen grundar sig på tjänsten jag haft. Stämmer inte detta då? Du skriver att jag inte kan få mer än 543:-?? Mvh Pernilla
  Pernilla Troedsson
 • Hej Pernilla!

  Nej det stämmer inte. Din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) ska vara skyddad under tiden du får sjukpenning. Att skydda din SGI innebär i sak att du även senare kan ha rätt till sjukpenning även om du inte har arbete. Det betyder dock inte att ersättningen beräknas utefter din inkomst i sig utan maxbeloppet som arbetssökande är 543 kronor.

  Att skydda en tidigare inkomst - SGI gör så att du överhuvud taget kan ha rätt till sjukpenning igen. Har man ingen SGI kan man inte få sjukpenning.

  Vad gäller A-kassans beräkning får du vända dig till dem med frågor om det.


  Hälsningar
  Åsa
 • Hej igen, HUR gör jag för att skydda min SGI då? Blir det så av sig själv? Utan att jag behöver tänka på det? Mvh Pernilla
  Pernilla Troedsson
 • Hej Pernilla!

  Så länge du har en pågående sjukperiod och den påbörjades dagen efter att du blev uppsagd eller under den tid du fortfarande var anställd och du sedan blev uppsagd under sjukperioden, så skyddas din SGI.

  Du behöver alltså inte göra något utöver detta, så länge du har en pågående sjukperiod och får utbetald sjukpenning och/eller har ett pågående ärende om sjukpenning.

  Hälsningar
  Josefine

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.