Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Tre-månaders efterskydd

Jag undrar vad som händer med SGI I följande fall:
Har jobbat 100% I mer än 20 år. Ska åka utomlands och kommer troligen att säga upp mig från min tjänst. Kommer att befinna mig utomlands I 3 månader och sedan komma tillbaka och ställa mig till arbetsmarknadensförfogande. Jag är alltså utan ersättning I 3 månader och sedan arbetssökande. Vad händer med min SGI? Får jag behålla min från min 100% tjänst? eller på A-kassa? Eller blir jag "nollad" då jag är utan inkomst I 3 månader? Vad gäller? och om jag blir nollad vilka krav gäller för att få ny SGI?

Kommentarer

  • Hej Susanne!

    Efter uppsägning från ditt arbete har du ett så kallat efterskydd på tre månader. Det innebär att din registrerade SGI kvarstår och är skyddad från sänkningen i tre månader efter anställningen upphör utan att du behöver göra något särskilt för att behålla den. Efter de tre månaderna har förflutit måste du vidta en aktiv åtgärd för att skydda din SGI. Det kan du göra genom att skriva in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i samma omfattning som du tidigare arbetade. Din registrerade SGI är därefter skyddad från sänkningen under den tid du är inskriven hos Arbetsförmedlingen och söker arbete.

    Om din SGI blir 0 kan du få en ny SGI när du får en anställning som kan antas vara stadigvarande (det vill säga, anställningen är avtalad att pågå i minst 6 månader) eller årligen återkommande (till exempel, säsongsarbete). Du kan även få en ny SGI baserad på en tillfällig anställning efter tidigare avbrott i förvärvsarbete om du har för avsikt att söka arbete i minst samma omfattning efter den tillfälliga anställningen upphör.

    Hälsningar
    Alejandro Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.