Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Tre-månaders efterskydd

Jag undrar vad som händer med SGI I följande fall:
Har jobbat 100% I mer än 20 år. Ska åka utomlands och kommer troligen att säga upp mig från min tjänst. Kommer att befinna mig utomlands I 3 månader och sedan komma tillbaka och ställa mig till arbetsmarknadensförfogande. Jag är alltså utan ersättning I 3 månader och sedan arbetssökande. Vad händer med min SGI? Får jag behålla min från min 100% tjänst? eller på A-kassa? Eller blir jag "nollad" då jag är utan inkomst I 3 månader? Vad gäller? och om jag blir nollad vilka krav gäller för att få ny SGI?

Kommentarer

 • Hej Susanne!

  Efter uppsägning från ditt arbete har du ett så kallat efterskydd på tre månader. Det innebär att din registrerade SGI kvarstår och är skyddad från sänkningen i tre månader efter anställningen upphör utan att du behöver göra något särskilt för att behålla den. Efter de tre månaderna har förflutit måste du vidta en aktiv åtgärd för att skydda din SGI. Det kan du göra genom att skriva in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i samma omfattning som du tidigare arbetade. Din registrerade SGI är därefter skyddad från sänkningen under den tid du är inskriven hos Arbetsförmedlingen och söker arbete.

  Om din SGI blir 0 kan du få en ny SGI när du får en anställning som kan antas vara stadigvarande (det vill säga, anställningen är avtalad att pågå i minst 6 månader) eller årligen återkommande (till exempel, säsongsarbete). Du kan även få en ny SGI baserad på en tillfällig anställning efter tidigare avbrott i förvärvsarbete om du har för avsikt att söka arbete i minst samma omfattning efter den tillfälliga anställningen upphör.

  Hälsningar
  Alejandro Kundtjänsthandläggare
 • Hejsan!
  Jag har också frågor angående detta!
  Jag är utomlands  och hade en tjänst som jag hade jobbat på i över 1 år men jag sa upp mig.

  Om jag börjar jobba som timvikarie efter mina 3 månader kommer jag fortsätta ha min SGI säkrad? Eller måsta jag jobba på en fasttjänst eller långtids-vikariat?

  Vilka alternativ har jag för att fortsätta säkra min SGI.

  Mvh Jackie
  Jackie
 • Hej Jackie!

  Efter de tre månaderna då det föreligger SGI-skydd måste man antingen börja jobba i samma omfattning som man gjorde när den tidigare SGI:n fastställdes eller aktivt skydda sin SGI genom att skriva in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Om du påbörjar en anställning som är på deltid och din registrerade SGI är baserad på en heltidstjänst innebär det att du ska skriva in dig som deltidsarbetssökande för att skydda din SGI.

  Hälsningar
  Alejandro Kundtjänsthandläggare
 • Hej!

  Har man skyddad SGI om man skriver in sig som arbetssökande efter det att det gått tre månader från att man slutade arbeta?
  Daniel Roos
 • Hej Daniel!

  Om du skriver in dig som arbetssökande senast första vardagen efter att tre månader har gått sedan din anställning avslutades, skyddas din SGI. Din anställning måste dock anses stadigvarande för att kunna skyddas.

  Läs gärna mer i SGI-guiden.

  Hälsningar
  Josefine Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.