Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Får jag smittbärarpenning?

Jag är smittbärare och jobbar på ett ålderdomshem och hanterar sår med mera. Jag ska börja med en 3 månaders behandling och undrar om jag får ta ut smittbärarpenning.

Kommentarer

 • Hej Fatma!

  Du kan ha rätt till smittbärarpenning om du har eller antas ha en smittsam sjukdom och av den anledningen behöver avstå från arbete. Du kan läsa mer om smittbärarpenning på vår webbplats.

  Hälsningar
  Matylda Kundtjänsthandläggare
 • Hej!
  Är det bara den anställde själv som ansöker om smittskyddspeng, inget som arbetsgivaren anmäler, likt vanlig sjukskrivning?
  Om det stämmer så gör arbetsgivaren bara sjukavdrag likt from dag 15? Alltså ingen karensdag och inte heller sjuklön från arbetsgivaren, stämmer?
  Christel
 • Hej Christel!

  Smittbärarpenning lämnas från och med första dagen i ersättningsperioden om du bär på eller kan antas bära på en smittsam sjukdom utan att arbetsförmågan är nedsatt. Om din arbetsförmåga är nedsatt på grund av en smittsam sjukdom ska arbetsgivaren betala sjuklön de 14 första dagarna och även sjukanmäla dig till oss.

  Hälsningar
  Matylda Kundtjänsthandläggare
 • Okej tror jag förstår. Nu är jag arbetsgivare (företrädare) men hittade ingen info på arbetsgivarsidan om detta.
  Så är en arbetstagare utan symtom men, sjukskriven pga möjlig smitta så gör arbetsgivaren ingen anmälan utan bara den anställde själv ansöker om smittbärarpeng, rätt uppfattat?
  Christel
 • Hej Christel!

  Det stämmer. Om sjukdomen inte innebär att arbetsförmågan är nedsatt är det arbetstagaren själv som ansöker om smittbärarpenning och arbetsgivaren gör ingen sjukanmälan.

  Hälsningar
  Matylda Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.