Till senaste kommentaren

Skydda SGI under deltidsstudier inom eget yrkesområde

Hej!

Jag undrar hur det fungerar om man ska studera inom eget yrkesområde. Ska läsa en kurs på 25% under en termin och kommer att gå ner i tid för att läsa. Inte bestämt mig om jag ska gå ner motsvarande 25% eller om jag ska gå ner 15-20% i tid. Hur gör jag för att skydda min SGI? Måste man studera med studiestöd för att skydda sin SGI? Något annat jag behöver tänka på?

Kommentarer

 • Hej Linnea!

  Grundregeln då man studerar är att man behöver uppbära studiemedel för att skydda sin sjukpenninggrundade inkomst (SGI), det kan du läsa om i vägledningen 2004:05 Sjukpenninggrundande inkomst-årsarbetstid på sida 214.

  Men om man är ledig från sin anställning för studier inom det egna yrkesområdet kan man ha SGI-skydd under studietiden utan att ha studiestöd.

  För att detta ska vara aktuellt krävs det att man har ett eget yrkesområde, det krävs att man har någon form av etablering i sitt yrke, praxis har visat att man ska ha förvärvsarbetat minst ett år inom yrket för att anses som etablerad inom yrkesområdet.

  Praxis har även visat att studier inom det egna yrkesområdet ska antas komma att leda till ett arbete av i huvudsak likartad typ som det yrke man redan är etablerad i. Mer information om detta finner du i vägledningen på sida 217-219.

  Man har även möjlighet att kontakta Försäkringskassan och be om ett förhandsbesked rörande om ens planerade studier kan anses som studier inom eget yrkesområde och därmed ge SGI-skydd.

  Om du önskar mer information är du välkommen att ringa oss på 0771-524 524.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej
  Jag får föräldrarpenning ,mitt barn snart 1 år.planera att blir gravid igen och under den tiden studera och kurs innebär heltid (25% på skolan 75% arbeta ) de räkna100% studier ..mitt fråga är hur kan jag skydda SgI ??
  Mvh
  Razan
 • Hej Razan!

  I detta forum svarar vi på generella frågor om
  sjukförsäkringen och då din fråga berör föräldrapenning får jag hänvisa dig
  till vår Facebook-sida, "förälder", som har hand om frågor inom föräldraförsäkringen.

  Hälsningar
  Liliana
 • Hej! Har tidigare arbetat 75% och varit föräldraledig 25%. Nu är planen att studera specialistutbildning på 50 % och arbeta 50%, en utbildning jag får/ingår via arbetet. Är det något jag bör tänka på i samband med detta? Eller är det bara till att ange att jag återigen är uppe i arbetsgrad 100%?
  Malin
 • Hej Malin!

  Generellt gäller SGI-skydd under studietiden om man studerar minst halvtid på kurser som är studiemedelsberättigade.

  I detta forum svarar vi på generella frågor om
  sjukförsäkringen och då du tidigare varit föräldraledig får jag hänvisa dig
  till vår Facebook-sida, "förälder", som har hand om frågor inom föräldraförsäkringen.

  Hälsningar
  Liliana

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.