Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Skydda SGI under deltidsstudier inom eget yrkesområde

Hej!

Jag undrar hur det fungerar om man ska studera inom eget yrkesområde. Ska läsa en kurs på 25% under en termin och kommer att gå ner i tid för att läsa. Inte bestämt mig om jag ska gå ner motsvarande 25% eller om jag ska gå ner 15-20% i tid. Hur gör jag för att skydda min SGI? Måste man studera med studiestöd för att skydda sin SGI? Något annat jag behöver tänka på?

Kommentarer

 • Hej Linnea!

  Grundregeln då man studerar är att man behöver uppbära studiemedel för att skydda sin sjukpenninggrundade inkomst (SGI), det kan du läsa om i vägledningen 2004:05 Sjukpenninggrundande inkomst-årsarbetstid på sida 214.

  Men om man är ledig från sin anställning för studier inom det egna yrkesområdet kan man ha SGI-skydd under studietiden utan att ha studiestöd.

  För att detta ska vara aktuellt krävs det att man har ett eget yrkesområde, det krävs att man har någon form av etablering i sitt yrke, praxis har visat att man ska ha förvärvsarbetat minst ett år inom yrket för att anses som etablerad inom yrkesområdet.

  Praxis har även visat att studier inom det egna yrkesområdet ska antas komma att leda till ett arbete av i huvudsak likartad typ som det yrke man redan är etablerad i. Mer information om detta finner du i vägledningen på sida 217-219.

  Man har även möjlighet att kontakta Försäkringskassan och be om ett förhandsbesked rörande om ens planerade studier kan anses som studier inom eget yrkesområde och därmed ge SGI-skydd.

  Om du önskar mer information är du välkommen att ringa oss på 0771-524 524.

  Hälsningar
  Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.