Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Skydda SGI?

Hej,

På fredag 31e augusti avslutar jag en anställning efter exakt 12 månader. Hade kontrakt på 13 månader, och har alltså sagt upp mig en månad tidigare för en ny anställning på annan ort.

Inför nya anställningen bad jag om att börja onsdag 5e september iom flytt, kontraktet börjar därför den 5e. Min tanke var att bara vara ledig mot att jag förlorar två dagars inkomst under september, men nu har jag rekommenderats att anmäla mig som arbetslös dessa två dagars glapp mellan anställningar - ska jag det?
Även om jag anmäler mig som arbetslös, kan min SGI påverkas på grund av två dagars arbetslöshet - exempelvis om jag blir sjuk inom ett par månader? Eller kommer min föräldrapenning påverkas om jag vill vara föräldraledig under det närmsta året?
Bör jag be min arbetsgivare att skriva om kontraktet och istället ge mig två dagars tjänstledighet/semester?

Kommentarer

 • Hej Margaretha!

  Då en anställning som pågått minst 6 månader avslutats finns ett efterskydd av SGI, ett så kallat 3 månaders-skydd.

  Det betyder att din SGI är skyddad under 3 månader från och med det att din anställning avslutas oavsett om du skriver in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen eller inte.

  Mer om tremånadersskyddet kan du läsa här på sida 231.

  Hälsningar
  Anders
 • Hej!
  Min sambo ska vara pappaledig nästa december och vår dotter fyller 1 år den 28 december. Kan vi också använda den 3 månaders reglen? Sambo skulle vilja börja anmäla föräldrapenning dagar 3 månaders efter, runt mars 2019. Tack!
  Virginia
 • Hej Virginia!

  Tre månaders regeln för skydd av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) gäller efter att man har arbetat. Tre månadersskyddet finns inte efter att barnet har fyllt ett år. Då behöver man på en gång ta ut föräldrapenning i samma omfattning som ens tidigare SGI för att skydda inkomsten.

  Om du har mer frågor gällande skydd av SGI i samband med föräldrapenning är du välkommen att ställa dem på vår
  Facebook-sida, "förälder".

  Hälsningar
  Camilla Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.