Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjukskrivning under studier och efter

Hej,
Jag är just nu sjukskriven på heltid från heltidsstudier, och får därför CSN fortfarande (trygghetsgarantin). Nu när skolan slutar för terminen i december så undrar jag vad som gäller ifall jag behöver vara sjukskriven längre (vilket det är stor risk för just nu).

Jag har en SGI som är baserad på arbete under studietid och jag har även en vilande SGI från tidigare arbete. Startar min vilande SGI då igång om jag fortsätter att vara sjukskriven när studietiden räknas vara över?

Tanken har ju inte varit att stå arbetslös i december, och om jag inte fortsätter att vara sjukskriven så planerar jag att arbeta. Men jag är nu rädd att om min sjukskrivning fortsätter, att jag då inte skulle räknas som inkomsttagande och därmed inte får någon ersättning alls.

Kommentarer

 • Hej Jonna!

  Din studietids-SGI gäller bara så länge du studerar, så när dina studier upphör får du tillbaka din vanliga SGI. Du får dock inte tillbaka din vanliga SGI under kortare uppehåll i studierna, så som jul- och sommarlov.

  Om du fortfarande är sjukskriven när ditt CSN upphör är det viktigt att du gör en sjukanmälan till Försäkringskassan och ansöker om sjukpenning, som arbetssökande, eller som anställd beroende på om du har en anställning som väntar efter studierna. Det är viktigt att du gör din sjukanmälan inom sju dagar från det att ditt CSN upphör, om du fortfarande är sjuk då. Annars kan du förlora din SGI.

  Om du är anställd med sjuklön så är det din arbetsgivare som ska betala sjuklön de första 14 dagarna, men detta gäller bara ni har avtalat ett datum som du ska börja arbeta.

  Om du är frisk när ditt CSN upphör och inte har ett arbete som väntar, är det viktigt att du skriver in din på Arbetsförmedlingen den första vardagen utan CSN, detta för att skydda din SGI.

  Hälsningar
  Madeleine
 • Hej igen,

  Tack för dina svar!

  Hur är det om jag har ett eget företag som varit vilande nu under sjukskrivningen, och innan endast handlade om ca 5-10 timmar i veckan under studietiden. Räknas jag då som arbetssökande eller som att jag har ett arbete nu när studierna slutar?

  Företaget är startat under studietiden. Kan jag då få min vilande sgi i alla fall när studierna slutar (och jag fortfarande är sjukskriven), eller räknas det om en helt ny? Och påverkade detta min vilande sgi? Behöver jag skriva in mig som arbetssökande?

  Mvh, Jonna
  Jonna
 • Hej Jonna!

  Generellt gäller att om avsikten var att börja arbeta i ditt företag efter studierna så bör du inte räknas som arbetslös.
  Efter studietiden kan du få tillbaka din SGI som har varit vilande men som sagt om avsikten är att egentligen arbeta i företaget kan vi behöva räkna om SGI efter din aktuella sysselsättning.

  Då jag förstår att du kan ha fler frågor i ditt enskilda ärende kan det vara svårt att svara generellt här på forumet. Jag föreslår att du kontaktar personlig handläggare om du har en sådan eller oss på telefonnummer 0771-524 524 om du har fler frågor.


  Hälsningar
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.