Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Arbetstidens förläggning vid deltidssjuksrivning

Sjukskrivning (Inläggets ursprungsrubrik)
Min tjänst är 75% och jag har nu blivit sjukskriven 1/4, hur många timmar per dag ska man arbeta då?

Kommentarer

 • Hej Sofia!

  Om du är deltidssjukskriven ska du minska arbetstiden per dag med den omfattningen du är sjukskriven. Om du är sjukskriven med en fjärdedel ska du arbeta antalet timmar som utgör tre fjärdedelar av din ordinarie arbetstid. Till exempel ska du arbeta sex timmar om din ordinarie arbetstid per dag är åtta timmar och du är sjukskriven med en fjärdedel.

  Hälsningar
  Matylda
 • Om jag har olika långa pass varje dag,  hur räknar man arbetstiden  då?
  Carina
 • Hej Carina!

  När man är sjukskriven på deltid ska man korta ner varje ordinarie arbetspass med den procent man är sjukskriven på. Det kan innebära att man t.ex. har ett ordinarie arbetspass på 10 timmar första dagen och 8 timmar dagen efter. Är man då sjukskriven på halvtid bör man arbeta 5 timmar första dagen och 4 timmar dagen efter.

  Om man har önskemål om att förlägga sin arbetstid på annat sätt behöver det vara medicinskt motiverat av en läkare. Läkaren ska då skriva i läkarintyget varför man kan arbeta mer vissa dagar än andra och på vilket sätt det gynnar ens tillfrisknande/hälsotillstånd. I sådana fall ska den totala arbetstiden per vecka fortfarande motsvara den del man är sjukskriven på av ens ordinarie arbetstid.

  Hälsningar
  Rosa-Linn
 • Hej,

  Några kompletterande frågor:

  Har jag förstått rätt så ska en anställd som arbetar heltid men blivit sjukskriven på 50% arbeta 4 timmar per dag, såvida läkaren inte motiverat annorlunda? Är det en tvingande regel om svaret är ja?

  Gäller det i så fall både under arbetsgivarens sjuklöneperiod och den tid som den anställde täcks av försäkringskassan?
  Micke
 • Hej!

  Grundregeln är att man ska förkorta sin ordinarie arbetstid varje dag med den grad man är sjukskriven. Arbetar man i vanliga fall 8 timmar om dagen ska man under 50% sjukskrivning arbeta 4 timmar om dagen. Om man avviker från grundregeln behöver detta vara medicinskt motiverat som min kollega tidigare beskrivit i svaret ovan.

  Härifrån kan jag bara svara på hur det blir från dag 15 då Försäkringskassan tar över sjukperioden. Om du har frågor rörande förläggning av arbetstid under sjuklönerperioden som arbetsgivare är du välkommen att istället kontakt vårt kuncenter för partners på 0771-17 90 00 eller fråga aktuellt fackförbund.

  Hälsningar
  Camilla
 • Tack för bra svar!
  Micke
 • Anställd på 75%sjukskriven 50%Hur många timmar ska jag jobba per dag
  Karin Jäverdal
 • Hej Karin!

  Om du är anställd på 75 procent så ska du arbeta 50 procent av de 75 procenten per dag.

  Hälsningar
  Josefine

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.