Sjukskrivning

Hej, Det är första gången  jag är sjukskriven i mitt yrkesliv och hade inte koll på att jag skulle anmäla det till FK. Trodde det var så att ni fick in läkarintyget gick det automatiskt. Nu har jag anmält det, hur långt tid tar innan jag får en utbetalning?

Kommentarer

 • Hej!

  Du kan få din utbetalning efter att ditt ärende är handlagt och ett beslut är klart. När beslutet är klart, registreras utbetalningen direkt om allt är godkänt. Du får då din utbetalning inom två bankdagar. Försäkringskassan har som mål att handlägga alla ärenden inom 30 dagar från det att vi mottagit ett komplett underlag, men ibland kan det ta längre tid, till exempel om vi behöver fler uppgifter från dig, din läkare eller din arbetsgivare.

  Det som behövs för att vi ska kunna handlägga av ditt ärende är:

  1. Ett läkarintyg som gäller från och med dag 8 i din sjukperiod, eller dag 15 om du är anställd.
  2. Sjukanmälan från dig eller din arbetsgivare, beroende på vilken sysselsättning du har.
  3. Din ansökan om sjukpenning. Du kan ansöka på Mina sidor om du har ett Bank-ID eller en E-legitimation.

  Om du behöver hjälp, eller har några frågor är du välkommen att ringa oss. Vårt telefonnummer är 0771-524 524. Våra öppettider är måndag till fredag 08:00 till 16:00.

  Hälsningar
  Madeleine
 • Om man är timanställd men har inga dagar bokade och  jag ska opereras har man då rätt till sjukpenning
  Eva
 • Hej Eva!

  Ja, man kan ha rätt till sjukpenning som timvikarie.

  I de allra flesta fall ska du som är anställd under de första 14 kalenderdagarna i sjukperioden få sjuklön motsvarande 80% av din lön från din arbetsgivare. Efter du har fått sjuklön från arbetsgivaren i 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan. När vi har fått sjukanmälan från arbetsgivaren kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan från och med dag 15. Du kan se när du är sjukanmäld och fylla i din ansökan på Mina sidor. När du ansöker om sjukpenning ska du även lämna in ett läkarintyg som gäller den period som du söker ersättning för.

  I undantagsfall har vissa som är behovsanställda, timvikarier eller uppdragstagare inte rätt till sjuklön från arbetsgivaren. Om du inte har rätt till sjuklön trots att du är anställd ska du istället sjukanmäla dig själv till Försäkringskassan första dagen du är sjuk. Efter du har sjukanmält dig kan du ansöka om sjukpenning redan från första dagen i sjukperioden.

  Här kan du läsa mer om sjukpenning för timanställda.

  Hälsningar
  Liliana

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.