Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjukpenning som delägare i handelsbolag och pensionär?

Jag har tagit ut ålderspension från februari 2016 (jag är 65 år), men arbetar fortfarande deltid i vårt handelsbolag. Nu har jag på eget bevåg tackat nej till uppdrag på grund av en överansträngd axel, och får sjukgymnastik för att bli bättre. Har jag rätt till sjukpenning?

Kommentarer

 • Hej Göran!

  Om man fortsätter arbeta efter 65-årsdagen kan man få sjukpenning i 180 dagar. Därefter görs en prövning om fortsatt rätt till sjukpenning finns.

  Efter 70-årsdagen kan sjukpenning utbetalas för högst 180 dagar.
  På sidan 5 i bifogade faktablad om sjukpenning kan du läsa om detta:
  här

  Hälsningar

  Kerstin
 • Han är inte delägare, han är konsult i egen firma
  Marita
 • Hej Marita!

  Om man fortsättar att arbeta efter 65-års ålder kan man få sjukpenning när man blir sjukskriven. Arbetar man som konsult med eget företag eller handelsbolag gör man sjukanmälan och ansöker om sjukpenning från första dagen från försäkringskassan - du kan läsa mer om det här: Enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag - titta under "Om du blir sjuk eller skadad".

  Hälsningar
  Runi
 • Hej. Har fått en jättekraftigt ryggskott som gör att jag knappt kan resa mig ur sängen. Hugger som en kniv i ryggen vid minsta rörelse.
  Hur skall jag kunna få ett läkarintyg inom 8 dagar när jag inte kan gå eller åka bil ?

                   Jan Thorbjörnsson
  Marita
 • PS Var så dålig att jag inte kunde göra sjukanmälan de två första dagarna. Vad gäller då ?
  Marita
 • Hej Marita!

  Man behöver ta kontakt med vården om man inte kan åka till dem på grund av skada/sjukdom på 8:e dagen. För att kunna få sjukpenning efter en veckas sjukdom, behöver vi ett läkarintyg från 8:e dagen.

  Sjukanmälan gör man så snart man kan. Försäkringskassan kan godkänna försenad anmälan 7 dagar tillbaka i tiden.  Gör gärna sjukanmälan genom att logga in på Mina sidor och därefter kan man sedan fylla i ansökan om sjukpenning under Ärenden.

  Hälsningar
  Christina
 • Sjukskrivning 100% plus halv pension. Hur funkar det med sjukpenning???
  Inger Eckerhall
  Inger Eckerhall
 • Hej Inger!

  Man har möjlighet att ansöka om sjukpenning om man fortfarande arbetar efter man fyllt 65 år och att man även får utbetalt ålderspension för samma tid. Det framgår inte vilken pension du uppbär så du får kontakta oss på nytt om frågan inte är helt besvarad.

  Hälsningar
  Maria
 • Var vänder man sig om man behöver ställa frågor kring sjukförsäkring mm och kunna vara anonym men ändå få bra svar?
  bob
 • Hej Bob!

  Man kan alltid vara anonym när man ringer till kundcenter.
  Man behöver inte ange sitt personnummer för att komma fram till en handläggare.

  Hälsningar
  Ida
 • Hej!
  Om man är sjukskriven, kan man stå med som delägare i sin sambos handelsbolag utan att det påverkar sjukpenningen? Om man inte planerar att ta ut ersättning från bolaget utan står med för att bolaget behöver två bolagsmän.

  Mvh
  Janna Davidovic
 • Hej Janna!

  Ja, om man inte arbetar och tar ut lön ur bolaget så påverkar det inte sjukpenningen. Har man ett sjukpenningärende hos Försäkringskassan behöver man dock informera handläggaren om situationen.

  Hälsningar
  Karl-Johan
 • Jag är bosatt i Storbritannien. Jag lider av Progressiv MS och blev invalid och pensionerad från 2012. Jag har vårdare också. Jag undrar om jag kan ansöka om "hel sjukersättning utan tidsbegränsning" hemma i Sverige och vilka bevis FK kräver för att undersöka min ansökan.


  Farah
 • Hej Farah!

  Ja, man kan ha möjlighet att få sjukersättning från Sverige även man du bor utomlands.
  Här kan du läsa mer.
  Du vänder dig till pensionsorganet i Storbritannien och de hjälper dig vidare.

  Hälsningar

  Sara
 • Hej Om man har halvt sjukpensionerad får man arbeta övertid då och i så fall i vilken utsträckning..kan man arbeta typ en till två timmar övertid per dag?
  sandra
 • Hej Sandra!

  Om man har halv sjukersättning och tänker jobba mer än halvtid ska man kontakta Försäkringskassan innan. Om man arbetar mer än halvtid, arbetar man ju in på den delen man har sjukersättning och den kan påverkas. Hur den påverkas beror på om man har beslut om sjukersättning enligt reglerna innan 1 juli 2008 eller senare.

  Du kan läsa mer om att arbeta med sjukersättning här: Sjukersättning - lite längre ned på sidan hittar du information om att arbeta med sjukersättning.

  Hälsningar

  Sara
 • Hej. Hittar inte blanketten för försäkran förebyggande sjukpenning för arbetssökande. Kommer bara till ansökan. Är de den jag ska fylla i då? Kan man isf fylla i på annat sätt än att klicka i dag För dag?
  maria Jonsson
 • Hej Maria!

  Det är en ansökan om förebyggande sjukpenning vad du behöver använda. Du kan ansöka löpande eller när hela behandlingen är klar. Du kan göra det via Mina Sidor om du har ett Mobilt bank-id. Man måste lämna informationen dag för dag.

  Förebyggande sjukpenning för arbetssökande.

  För att begära en pappersblankett är du välkommen att kontakta Kundcenter på telefonnummer 0771-524 524.

  Kundcenters öppettider är måndag-fredag 08:00-16:00.

  Hälsningar
  Roberto Kundtjänsthandläggare
 • Har använt den varje månad nu kommer eTT annat formulär upp när jag klickar in på försäkran. Bytt utseende?
  maria Jonsson
 • Hej Maria!

  Ja numera ska man skicka in en ansökan (7261) efter varje tillfälle som man vill ansöka om förebyggande sjukpenning för. Det finns alltså ingen försäkran som fanns tidigare.  Hälsningar
  Åsa Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.