Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjukpenning, sjukperiod?

Hej!
Jag fick avslag på min ansökan om sjukpenning med svar att jag inte har återgått i ordinarie arbete efter den sista dagen med sjukpenning fram till aktuellt sjukanmälningsdatum. Och det gjorde så att min nya ansökan räknades in i en och samma sjukperiod och att min arbetsförmåga då ska bedömas mot alla arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden. Jag återgick inte till mitt arbete utan tog tjänstledigt och skrev in mig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen och har varit inskriven där sedan över 90 dagar tillbaka. Så min fråga är ( jag har hört olika ) har det inträtt någon ny lag som säger att man numera måste ha återgått till att arbeta på sitt jobb i minst 90 dagar innan man kan bedömas i rehabiliteringskedjan på nytt? för innan så har det ju varit så att man endast har kunnat vara inskriven på arbetsförmedlingen samt aktivt söka jobb i minst 90 dagar.  

Kommentarer

 • Hej Therese!

  Precis som du skriver har tolkningen av begreppet sjukperiod ändrats, efter en dom från Högsta
  Förvaltningsdomstolen.

  Domen innebär i stora drag att sjukperioden fortsätter om en person nekas sjukpenning efter dag 180 för att han eller hon bedöms klara ett normalt förekommande arbete, men arbetsförmågan fortfarande är nedsatt mot det vanliga arbetet. Detta oavsett om det gått minst 90 dagar sedan senaste dag med sjukpenning.

  Den tidigare sjukperioden fortsätter eftersom personen har haft nedsatt arbetsförmåga i förhållande till sitt vanliga arbete, även under perioden då han eller hon varit inskriven på Arbetsförmedlingen.

  Exempel:
  Den tidigare sjukperioden pågick i 200 dagar. Därefter passerade 90 dagar innan personen ansökte om sjukpenning på nytt. Under dessa dagar var personens arbetsförmåga nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i det vanliga arbetet. Personen i fråga befinner sig därför på dag 291 den första dagen i det nya sjukpenningärendet.

  Hälsningar
  Madeleine
 • Hej igen och tack för svar!

  Så rent konkret, är det då så att oavsett hur lång tid det har gått sedan man fick avslag på sin ansökan, så måste man vara tillbaka till ett arbete i minst 90 dagar för att kunna bedömas på nytt i rehabiliteringskedjan? Låt säga att jag skulle ha varit hemma ett år utan att fått någon sjukpenning, så måste jag ändå hitta ett jobb och arbeta i minst 90 dagar för att det ens ska vara värt att ansöka på nytt?

  Samt vad händer om man skulle välja att studera istället efter att man har fått avslag på sin ansökan? måste man då ha studerat i minst 90 dagar, eller är det bara ett arbete som räknas in i detta?
  Terese
 • Hej Terese!

  Sjukperioden bryts om arbetsförmågan inte är nedsatt. Om du ansöker om sjukpenning igen efter att du har fått ett beslut om avslag kommer Försäkringskassan att utreda om din arbetsförmåga har varit nedsatt mot ditt vanliga arbete under den tiden. Om din arbetsförmåga har varit nedsatt fortsätter sjukperioden. Det spelar ingen roll om det har gått 90 dagar sedan du senast fick sjukpenning. Bedömningen mot det vanliga arbetet görs så länge du är anställd.

  Om du har varit åter i arbete, men bara under en del av perioden du inte har fått sjukpenning kan det bli fråga om en sammanläggning av sjukperioder. Om färre än 90 dagar har passerat mellan sjukperioderna, läggs de samman.

  Om du är tjänstledig för studier från ditt vanliga arbete ska arbetsförmågan bedömas i förhållande till förmågan att studera. Om arbetsförmågan inte är nedsatt, bryts sjukperioden.

  Hälsningar
  Matylda
 • Hej...

  Varit sjuk i nu 3år ca. Dom senaste 3 månaderna har jag inte fått sjukpenning.
  Fk godkänner inte mina läkarintyg tydligen. Fk prövar nu om jag får detta genom beslut. Ifall detta blir ett negativt beslut. För att få behålla sin sjukpenning måste jag arbeta 90 dar heltid..Gäller detta om jag arbetar 25% och är arbetsökande? gäller detta även om jag tar semester 45 dagar och arbetar 45dagar`på heltid.
  Bosse
 • Hej Bosse!

  I detta forum kan vi bara svara på generella frågor. Du kan istället ringa din personliga handläggare eller vårt kundcenter på 0771-524 524 (öppet helgfria vardagar kl. 8-16) för att få svar på dina frågor.

  Hälsningar
  Josefine

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.