Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjukpenning, överklagande och ny ansökan

Hej KF

Jag har inte lyckats förstå min handläggare och därför vänder jag mig till er med mina frågor, ni tycks ha en pedagogik som handläggarna saknar.

1. Vad menar FK med "avvisar din ansökan"?? Vad händer med ett ärende som avvisats, behandlas det på något sätt ändå eller skickas det någonstans?

2. Om man fått avslag på en ansökan om sjukpenning under en period men överklagat det beslutet och sedan gör en ny ansökan om sjukpenning med nya intyg/kompletteringar under samma period, vad händer då?? Gör det någon skillnad om det är samma åkomma eller en helt ny åkomma man söker för??

3. Finns det något som kan hindra rätten att sök sjukpenning, samt rätten att få den prövad under förutsättning att den är korrekt och komplett??

Hoppas ni förstår mina frågor, om inte får ni gärna höra av er så kanske jag kan förtydliga. Skulle också uppskatta en källhänvisning om det är möjligt.

Vänliga hälsningar, en förvirrad
Sven Johansson
Sven Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Sven!

  1. När ansökan har avvisats betyder det att den inte prövas i sak. Ärendet arkiveras. Försäkringskassan får avvisa en ansökan som är så ofullständig att den inte kan läggas till grund för någon prövning i sak. Det gäller till exempel om ansökan inte är undertecknad eller saknar uppgift om vilken ersättning någon begär och för vilken period den gäller. Detta framgår i 110 kap. 10§ Socialförsäkringsbalken.

  2. När någon har begärt omprövning/överklagat ett beslut behöver Försäkringskassan/Förvaltningsrätten utreda om vi har fattat ett felaktigt beslut och om det ska ändras. Under tiden kan en ansöka om sjukpenning på nytt för samma period och samma sjukdom eller annan. Den nya ansökan behandlas som vanligt.

  3. Nej det finns inget som hindrar någon att ansöka om ersättning. Så länge ansökan uppfyller formkraven enligt ovan så ska ansökan prövas i sak.  Hälsningar
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.