Till senaste kommentaren

Vad gäller för mig som är timvikarie vid sjukskrivning?

(Inläggets ursprungsrubrik: Sjukpenning för vikarier)

Jag har ett korttidsvikariat på 3 v på en förskola. Hur gör jag när jag blir sjuk? Ska förskolan betala sjukpenning eller ska jag anmäla mig hos er?
Skadade mig i torsdags efter en halv arbetsdag och blev körd till läkare.
Räknas torsdagen som karensdag och får jag då sjukpenning för fredagen då jag var hemma?
Tack på förhand.
Carita Berntsson

Kommentarer

 • Hej Carita!

  I de allra flesta fall ska du som är anställd under de första 14 kalenderdagarna i sjukperioden få sjuklön motsvarande 80% av din lön från din arbetsgivare. Efter du har fått sjuklön från arbetsgivaren i 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan. När vi har fått sjukanmälan från arbetsgivaren kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan från och med dag 15. Du kan se när du är sjukanmäld och fylla i din ansökan på Mina sidor.  När du ansöker om sjukpenning ska du även lämna in ett läkarintyg som gäller den period som du söker ersättning för.

  I undantagsfall har vissa som är behovsanställda, timvikarier eller uppdragstagare inte rätt till sjuklön från arbetsgivaren. Om du inte har rätt till sjuklön trots att du är anställd ska du istället sjukanmäla dig själv till Försäkringskassan första dagen du är sjuk. Efter du har sjukanmält dig kan du ansöka om sjukpenning redan från första dagen i sjukperioden.

  Från och med den 1 januari 2019 har ny lagstiftning kring karens vid sjukfrånvaro trätt i kraft. Den nya lagstiftningen innebär att karensdagen ersätts med ett karensavdrag som motsvarar 20% av en genomsnittlig veckas sjuklön. Det betyder alltså att din arbetsgivare eller Försäkringskassan (beroende på vem som står för ersättningen under de första 14 dagarna i sjukperioden) ska göra ett helt karensavdrag och dra av en femtedel av den sjuklön eller sjukpenning som du får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka, oavsett när under arbetsdagen du blivit sjuk.

  Hälsningar
  Alejandro

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.