Till senaste kommentaren

Sjukpenning efter sista anställningsdag

Hej, jag har sagt upp mig pga vantrivsel på jobbet. Min sista anställningsdag är 22 februari. Har pratat med min läkare som tycker jag ska sjukskriva mig, men nu undrar jag vad som händer med sjukpenningen efter min sista anställningsdag? Jag får ju sjuklön från min arbetsgivare fram till den 22 februari, är det då först därefter jag ska ansöka om sjukpenning från försäkringskassan - alltså från den 23/2? Och då skicka in läkarintyg? Eller ska jag kontakta försäkringskassan redan innan min sista anställningsdag?

Med vänlig hälsning Isa

Kommentarer

  • Hej Isa!

    Din arbetsgivare ska betala ut sjuklön till dig under de första 14 dagarna i sjukperioden. Efter de första 14 dagarna har passerat ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan. När Försäkringskassan har fått sjukanmälan från arbetsgivaren kan du sedan ansöka om sjukpenning från och med dag 15 i sjukperioden. Du kan skicka in ditt läkarintyg till Försäkringskassan innan sjuklöneperioden hos arbetsgivaren har löpt ut om du vill lämna in det i förväg, men det går också bra att skicka in det i samband med eller efter du har ansökt om sjukpenning.

    Även om din anställning har upphört när ärendet övergår till Försäkringskassan kan du ändå ha rätt till sjukpenning om vi bedömer att din arbetsförmåga är nedsatt gentemot sådant arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Ersättningen som betalas ut under arbetslösheten är dock begränsad till ett visst tak: det högsta beloppet man kan få i sjukpenning när man är arbetssökande är 543 kronor per dag före skatt.

    Hälsningar
    Alejandro

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.