Till senaste kommentaren

Kan jag få sjukpenning om jag tar ut pension?

Om man är + 65 och fortfarande arbetar i sin anställning men tar ut den allmänna pensionen i pengar. Om man då blir sjukskriven längre än 14 dagar som arbetsgivaren står för, får man sjukpenning?

Kommentarer

 • Hej Helena!

  Det stämmer att man kan få sjukpenning för den del man förvärvsarbetar även efter att man fyllt 65.
  Mer information finns i inlägget Vad gäller när jag är pensionär som arbetar och blir sjuk?.

  Här finns mer information om vad som gäller när man är sjukskriven och hur man går till väga för att ansöka om ersättning.

  Hälsningar

  Ida
 • Om jag tar ut allmän pension från 61 år till 100% samt jobbar som anställd till 100% vad händer om jag blir sjuk? Hur fungerar det då med sjukpenning samt uttag av allm pension, samordnas detta på något vis?

  Susanne
 • Hej Susanne!

  Om man uppbär sjukpenning under tid med allmän pension så påverkas inte ersättningen då sjukpenningen baseras på den inkomsten man har av sin tjänst.

  Hälsningar

  Maria
 • Jag är egen företagare, nu 58 år, med ett AB som tidigare under många år betalt ut regelbunden lön till mig. Under det senaste året har jag haft lönsamhetsproblem och därför betalt ut en betydligt lägre lön. Jag funderar nu på att ta ut del av min tjänstepension under 5 år för att dryga ut min inkomst. Hur ser mitt försäkringsskydd från försäkringskassan vid eventuell långvarig sjukdom? Hur lång tid ligger en tidigare högre inkomst till grund för sjukpenningen innan nivån sänks? Räknas utbetalningen från TP in i sjukpenninggrundande inkomst?

  Cecilia
 • Hej Cecilia!

  Sjukpenningen baseras på den inkomsten man har av tjänst. Så har en lägre lön tagis ut så kan man inte lägga på sin tjänstepension då den inte ingår i den sjukpenninggrundande inkomsten.

  Man får vid tillfället man ansöker om sjukpenning lämna in uppgifter på vad man tagit ut för lön under de senaste 12 månaderna.

  Hälsningar

  Maria
 • Är sjukskriven och funderar på att börja ta ut allmän pension i januari. Jag är då 64 år och 5 månader. Om jag blir fortsatt sjukskriven, får jag inget från försäkringskassan då?

  Lena
 • Hej Lena!

  Så länge man har kvar sin anställning och arbetar har man en sjukpenninggrundande inkomst och kan då får sjukpenning om man blir sjukskriven, detta gäller även om man tar ut pension samtidigt enligt de regler som förklarats tidigare i länken.

  Har man ett pågående sjukärende kan man alltid kontakta sin personliga handläggare för att få veta hur det ser ut i det specifika ärendet.

  Hälsningar

  Runi
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.