Till senaste kommentaren

Sjuklön från arbetsgivaren, ny period?

Om jag är sjukskriven i 14 dagar o får sjuklön från arbetsgivaren och kommmer tillbaka till jobbet i en dag och sen blir sjukskriven i ytterligare 14 dagar. Är det försäkringskassan som betalar mig en andra sjukperioden o m att det är dag 15? Eller är det arbetsgivaren som betalar för det räknas som en ny period?

Kommentarer

 • Hej Anci!

  Det blir en ny sjuklöneperiod från arbetsgivaren om det har passerat mer än fem kalenderdagar. I ditt fall som du beskriver ovan har det bara gått en dag så då blir det inte en ny sjuklöneperiod från arbetsgivaren.

  Du ska då själv göra en sjukanmälan till Försäkringskassan och sedan fylla i ansökan om sjukpenning mina sidor, under frågan om sysselsättning väljer du alternativet anställd utan sjuklön.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej! Jag är en lärare som har varit sjuk längre. Fr.o.m. 3 juli 2018 t.o.m 20 april 2019 på 100 procent omfattning. Och jag jobbar på 50 omfattning i nogra veckor nu. Men jag mår inte bra och känner att jag kan bli sjukskriven igen. Kommer jag att få sjuklön fron min arbetsgivare igen? Eller ska anmäla mig till försäkringskassan?
  Wasan malghouth
 • Hej Wasan!

  När omfattningen ändras ska du anmäla det till oss. Enklast är att logga in på Mina sidor och klicka på Alla e-tjänster och sjuk.
  Där inne finns formuläret Ändra omfattning som du fyller i varje gång omfattningen av din sjukskrivning ändras.


  Hälsningar
  Åsa
 • Hej. Var först hemma en vecka och sen blev jag sjukskriven av läkare dag 8-14. Om jag går tillbaka till jobbet men inte klarar det pga mina ryggproblem efter att ha testat en dag. Hur går jag tillväga då? Kan jag vara hemma på eget bevåg i en vecka till? Eller måste jag bli sjukskriven av läkare igen och ta kontakt med er?
  Åsa
 • Hej Åsa!

  Om du har varit frisk och åter i arbete en hel dag, men sedan återinsjuknat ses det som en ny sjukperiod. Det behövs läkarintyg från och med den åttonde dagen i den nya perioden.

  Hälsningar
  Liliana
 • Hej,

  om jag varit sjuk från måndag till söndag(en vecka) och sedan går jobbar igen måndag till onsdag men insjuknar igen torsdag. Räknas dessa 5 kalenderdagar som jag blir sjuk inom från måndag eller räknas helgdagarna? Och när isåfall blir det en ny sjuk period?
  Johan
 • Hej Johan!

  Det är kalenderdagar som gäller. Det betyder att din arbetsgivare står för de 14 första dagarna, sjuklöneperioden.
  Efter du har fått sjuklön från arbetsgivaren i 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan. När vi har fått sjukanmälan från arbetsgivaren kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan från och med dag 15. Du kan se när du är sjukanmäld och fylla i din ansökan på Mina sidor. När du ansöker om sjukpenning ska du även lämna in ett läkarintyg som gäller den period som du söker ersättning för.

  Om du har varit frisk och åter i arbete minst en hel dag men sedan återinsjuknat ses det som en ny sjukperiod. Det behövs läkarintyg då från och med den åttonde dagen i den nya perioden.

  Hälsningar
  Liliana
 • Tror inte du förstod! Jag ville veta om jag är är sjuk inom perioden för dessa dagar 5 kalenderdagar, om jag sjuknar i på torsdagen igen.Räknas perioden från måndag så är den ju inom dessa 5 dagar eller räknas även helgdagarna som jag var sjuk på men ändå inte jobbade? Hur räknar jag kalenderdagar ifrån?
  Johan
 • Hej Johan!

  Jag ber om ursäkt om jag missförstod din fråga.
  Jag gör ett nytt försök.
  Om du var frisk från och med lördagen så blir det en ny sjukperiod från och med torsdagen. Om du var frisk från och med måndagen så blir det ett återinsjuknande på torsdagen.
  Huruvida din arbetsgivare ser dig som frisk under helgen behöver du fråga dem om.

  Hälsningar
  Liliana
 • Hej. Var hemma en vecka och sen blev jag sjukskriven av läkare dag 8-14. Om jag går tillbaka till arbetet och inte klarar av att jobba en HEL dag ( typ halv dag) kan jag då vara hemma en vecka till? Eller måste jag bli sjukskriven av läkare igen?
  Claes
 • Hej Claes!

  I situationen du beskriver behövs läkarintyg från och med den dagen du arbetade några timmar/halvdag.
  Det är bara om man återgår minst en hel dag i arbete och sedan återinsjuknar som läkarintyg behövs från och med den 8:e dagen i den nya sjukperioden.

  Arbetsgivare har ansvar för sjuklön de första 14 dagarna man är sjuk. Om man sedan arbetar och blir sjuk igen inom fem kalenderdagar så fortsätter den ursprungliga sjuklöneperioden.
  Om det är så att du då blir sjuk halvdag från och med dag 15 i sjukperioden behöver din arbetsgivare göra en sjukanmälan till Försäkringskassan. Du behöver då ansöka om halv sjukpenning för den dag du arbetade en halvdag samt ha läkarintyg som sträcker sig för en period i följd, det vill säga utan avbrott.

  I vägledningen på sidan 51 finns information om hur en sjukperiod definieras.

  Hälsningar
  Liliana

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.