Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjukpenning över 65 år

Sjukersättning över 65 år (Inläggets ursprungsrubrik)

Hej Jag är egen företagare med enskild firma och fyller snart 65år men kommer att fortsätta arbeta med företaget. Hur fungerar sjukersättningen då och vilken avgift
kommer jag att betala till sjukavgiften. Har nu en karensdag.
Mvh Sigvard

Kommentarer

 • Hej Sigvard!

  Om du menar sjukersättning, är det en ersättning som en person kan få om denne är mellan 19 och 64 år och har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att personen troligen aldrig kommer att kunna arbeta, varken nu eller i framtiden.

  Om du menar sjukpenning, som är en tillfällig inkomstersättning vid sjukdom, så kan du ha rätt till det, men det finns vissa särskilda regler från 65-årsdagen.

  En av dessa regler innebär att om du är sjuk längre än 180 dagar kommer Försäkringskassan att göra en ny bedömning av din arbetsförmåga. Om vi bedömer att din arbetsförmåga är varaktigt nedsatt har du inte längre rätt till sjukpenning. Efter att du har fyllt 70 år kan du bara få sjukpenning i sammanlagt 180 dagar. Är du sjuk vid olika tillfällen räknas dagarna ihop.

  Du kan välja att ha 1, 14, 30, 60 eller 90 dagars karenstid. Ju fler karensdagar du väljer desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift. Under karenstiden får du ingen sjukpenning. När du fyllt 55 år kan du inte ändra till en kortare karenstid. Du anmäler enklast ändrad karenstid på Mina sidor.

  Du kan läsa mer om sjukpenning för egenföretagare med enskild firma på vår webbsida.

  Hälsningar
  Josefine Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.