Sjukanmälan vid föräldraledigt?

Läkaren sjukskrev mig igår, jag är föräldra ledig. Bör jag anmäla detta själv eller sker det automatiskt?

Med vänlig hälsning, Linn

Kommentarer

 • Hej Linn!

  När du är föräldraledig behöver du själv sjukanmäla dig till Försäkringskassan inom sju dagar. Sjukanmälan sker inte automatiskt. Du kan sjukanmäla dig på Försäkringskassans webbplats.

  Hälsningar
  Madeleine
 • Hej. Jag är hemma och är sjuk och min sambo vabbar då för våran 10 månader gamla son.
  De dagar jag är sjuk har jag inte ansökt om föräldraledigt för denna månaden. Behöver jag då sjukanmäla mig när min sambo vabbar eller gäller de bara för de dagar jag tagit ut föräldrapenning för?
  Emma
 • Hej Emma!

  När du som är föräldraledig blir sjuk behöver du sjukanmäla dig inom sju dagar, för att kunna få sjukpenning för de dagar du skulle haft föräldrapenning. Eftersom din son är under ett år behöver du inte sjukanmäla dig, eller ansöka om sjukpenning för att skydda din sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

  Det kan även vara så att du behöver sjukanmäla dig för att din sambo ska kunna vabba, men i detta forum besvarar vi inte frågor om föräldraförsäkringen, så jag skulle rekommendera att ni ringer kundcenter för att kontrollera vad som gäller för din sambos vab.

  Hälsningar
  Madeleine
 • En anställd blir sjuk under föräldraledigheten. Vem betalar sjuklönen? Försäkringskassan eller arbetsgivaren?

  Tacksam för svar
  Annika Lundgren
 • Hej Annika!

  Eftersom den anställda är föräldraledig ska personen göra sjukanmälan till Försäkringskassan. Arbetsgivaren betalar inte sjuklön.


  Hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.