Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjukanmälan samt rehabiliteringsersättning

Hej!

Arbetssökande och bussförare med timanställning.

Har fått halsfluss och på grund av arbetets art och reglerna (säkerhet)  tvingas jag nu tacka nej till erbjudande om jobb med timlön under den tid jag är sjuk.

- Kan man anmäla sjukdom för rätt till sjukpenning i efterhand om det inte har funnits någon möjlighet att göra det via mejl eller telefon den första sjukdagen ?
(I mitt fall besökte jag läkare första dagen och fick penicillin utskrivet).

- Kan jag ansöka om rehabiliteringsersättning då jag har varit tvungen att tacka nej till jobbet med timlön på grund av smittorisken och med tanke på att man inte får framföra ett fordon om det finns risk för fara som kan orsakas av hälsotillståndet ?
(Exempelvis att framföra ett fordon när man är trött innebär en risk och är även straffbart).

Penicillinkuren är i så fall den rehabiliteringsplan som läkaren har ordinerat mig för att jag ska kunna återgå till jobben som erbjuds.

- Eftersom jag ofrivilligt på grund av en halsfluss har varit tvungen att tacka nej till jobbet så skulle en rehabiliteringsersättning också innebära att det inte finns någon karensdag gällande ersättningen vad jag förstår ?

Mvh/Sven
Sven Classon Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Sven!

  Om du är anställd utan sjuklön ska du själv sjukanmäla dig till oss den första dagen du är sjuk. Om du gör en sen anmälan tar handläggaren i ditt ärende ställning till om anmälan godkänns. Huvudregeln är att sjukpenning inte betalas ut för längre tid än sju dagar före anmälningsdagen.

  För den som är timanställd är sjukpenningen arbetstidsberäknad de första 14 dagarna i sjukperioden, det innebär att sjukpenning kan utgå för de timmar som man skulle ha arbetat. Om du inte hade några inbokade arbetspass kan Försökringskassan göra en genomsnittlig uträkning för att se hur mycket du troligtvis skulle ha arbetat om du inte var sjuk. Då brukar vi ta ledning av hur man arbetat tillbaka i tiden.

  Från dag 15 i sjukperioden är sjukpenningen kalenderdagsberäknad, det innebär att sjukpenning utgår för alla dagar oavsett om du skulle arbeta eller inte.

  För att du ska ha rätt till rehabiliteringsersättning krävs att du deltar i en arbetslivsinriktad rehabilitering och att du har en rehabiliteringsplan, en sådan plan görs i samråd med Försäkringskassan. Du kan läsa mer om rehabiliteringsersättning på vår webbplats.

  Hälsningar
  Matylda

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.