Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjukanmälan

Hej,

Jag har missat att sjukanmäla. Jag är föräldraledig. Jag har varit magsjuk och väldigt påverkad av det. Jag missade därför att sjukanmäla mig igår. Kan jag sjukanmäla i efterhand?

Kommentarer

 • Hej Åsa!

  Ja, det är möjligt att sjukanmäla sig och ansöka om sjukpenning för en förfluten sjukperiod i efterhand. När man ansöker om sjukpenning för tid före sjukanmälan godkänner Försäkringskassan i vanliga fall en sjukanmälan som är sen med högst sju dagar, det vill säga när man har sjukanmält sig inom en vecka efter första sjukdagen. Om man sjukanmäler sig senare än sju dagar efter första sjukdagen kan Försäkringskassan endast godta den sena sjukanmälan och betala ut ersättning för längre tid än sju dagar bakåt om man har varit förhindrad från att göra anmälan (exempelvis varit inlagd på sjukhus) eller om det finns särskilda skäl till att sjukanmälan blev sen.

  Hälsningar
  Liliana
 • Om man haft aktivitetsersättning och nu sökt sjukersättning men beslut dröjer samt man uppmanats att under tiden söka sjukersättning i särskilda fall och läkare sjukskriver personen i fråga. Vad krävs mer för att få rätt till sjukpenning i särskilda fall. Personen har aldrig jobbat och bedöms ha sådana svårigheter pga autism att få ett arbete bedöms som icke troligt. Måste man vara anmäld som arbetssökande för att kunna få sjukersättning i särskilda fall?
  Ewa
 • Hej Ewa!

  I detta forum kan vi bara svara på generella frågor som rör sjukskrivning och sjukpenning (sjukersättning ingår inte). Du kan istället ringa din personliga handläggare eller vårt kundcenter på 0771-524 524 (öppet helgfria vardagar kl. 8-15 under sommaren) för att få svar på dina frågor.

  Hälsningar       
  Liliana

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.