Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjuk vid föräldraledighet en dag i veckan

Hej!
Jag är föräldraledig på tisdagar. Denna vecka blev jag magsjuk natten mot tisdagen. Jag har varit hemma sjuk resten av veckan, ons-fre, då jag skulle arbetat. Hur ska jag göra med sjukskrivning? Jag sjukanmälde mig till arbetsgivaren, men ska ju eg vara föräldraledig på tisdagar. Hur ska jag göra?

Kommentarer

 • Hej Anders!

  Du behöver sjukanmäla dig till Försäkringskassan också och även ta bort dagar med föräldrapenning om du har begärt att få det. Du kan ha rätt till sjukpenning de dagar du skulle varit föräldraledig och tar ut föräldrapenning.

  Här kan du läsa mer om hur man gör om man blir sjuk och är föräldraledig.  Hälsningar
  Åsa
 • Hej!

  Onsdagen då hon skulle arbeta vilken sjukdag blir det? Blir onsdagen en karensdag/karensavdrag hos arbetsgivaren? Kan hon få sjukpenning för tisdagen när hon skulle vara föräldraledig hos försäkringskassan eller är det en karensdag/karensavdrag?

  Mvh
  Petra

  Petra
 • Hej Petra!

  Jag har inte svar på din fråga. Jag tar reda på svaret och återkommer så fort som möjligt.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej Petra!

  I situationen som beskrivs ovan skulle Försäkringskassan göra ett karensavdrag för tisdagen, det vill säga första dagen i sjukperioden. Även arbetsgivare gör sedan ett karensavdrag för onsdagen eftersom det är det första arbetspasset som personen avstår på grund av sjukdom. Det blir alltså två skilda dagar med karensavdrag. Det beror på att karensavdraget gentemot föräldraledigheten styrs av regelverket i socialförsäkringsbalken och karensavdraget från arbetsgivarens håll regleras av sjuklönelagen.

  Hälsningar
  Alejandro

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.