Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjuk vid föräldraledighet en dag i veckan

Hej!
Jag är föräldraledig på tisdagar. Denna vecka blev jag magsjuk natten mot tisdagen. Jag har varit hemma sjuk resten av veckan, ons-fre, då jag skulle arbetat. Hur ska jag göra med sjukskrivning? Jag sjukanmälde mig till arbetsgivaren, men ska ju eg vara föräldraledig på tisdagar. Hur ska jag göra?

Kommentarer

 • Hej Anders!

  Du behöver sjukanmäla dig till Försäkringskassan också och även ta bort dagar med föräldrapenning om du har begärt att få det. Du kan ha rätt till sjukpenning de dagar du skulle varit föräldraledig och tar ut föräldrapenning.

  Här kan du läsa mer om hur man gör om man blir sjuk och är föräldraledig.  Hälsningar
  Åsa
 • Hej!

  Onsdagen då hon skulle arbeta vilken sjukdag blir det? Blir onsdagen en karensdag/karensavdrag hos arbetsgivaren? Kan hon få sjukpenning för tisdagen när hon skulle vara föräldraledig hos försäkringskassan eller är det en karensdag/karensavdrag?

  Mvh
  Petra

  Petra
 • Hej Petra!

  Jag har inte svar på din fråga. Jag tar reda på svaret och återkommer så fort som möjligt.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej Petra!

  I situationen som beskrivs ovan skulle Försäkringskassan göra ett karensavdrag för tisdagen, det vill säga första dagen i sjukperioden. Även arbetsgivare gör sedan ett karensavdrag för onsdagen eftersom det är det första arbetspasset som personen avstår på grund av sjukdom. Det blir alltså två skilda dagar med karensavdrag. Det beror på att karensavdraget gentemot föräldraledigheten styrs av regelverket i socialförsäkringsbalken och karensavdraget från arbetsgivarens håll regleras av sjuklönelagen.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej,
  Jag har förstått reglerna men kan tycka det är lite konstigt. Jag skulle aldrig ha råd att vara delvis föräldraledig då jag ganska ofta är sjuk. Då skulle de dragit 2 karensavdrag varje gång vilket skulle bli för kostsamt.

  Jag har dock en fråga. Om man är föräldraledig halvdagar och jobbar halvdagar och blir sjuk en dag. Drar både arbetsgivaren och försäkringskassan avdrag då? Det skulle betyda att jag som sjuk skulle gå back den dagen. Och eftersom jag måste få någon annan att vara hemma och ta hand om barnet blir jag tvungen att sjukanmäla mig för att någon annan ska kunna vabba.
  Mats
 • Hej Mats!

  Det är din arbetsgivare eller Försäkringskassan (beroende på vem som står för ersättningen under de första 14 dagarna i sjukperioden) ska göra ett helt karensavdrag och dra av en femtedel av den sjuklön eller sjukpenning som du får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka, oavsett när under arbetsdagen du blivit sjuk.

  Om du är sjuk ofta, som du skriver kanske det är aktuellt att ansöka om Allmänt högriskskydd. Det kan man få om man varit sjuk mer än tio gånger under en tolvsmånadersperiod. Det innebär att man slipper karensavdrag. Det vill säga om man som arbetstagare har fått karensavdrag vid tio tillfällen inom en tolvmånadersperiod ska inga ytterligare avdrag göras om man blir sjuk ytterligare gånger. Om du har frågor om detta är du välkommen att vända dig till din arbetsgivare.

  Om man har en medicinskt väl dokumenterad sjukdom som gör att man troligen måste vara borta från arbetet minst tio gånger om året kan man ansöka om särskilt högriskskydd . Då slipper man karensavdrag och kan få sjuklön/sjukpenning från första dagen i sjukperioden. På vår hemsida hittar du information om hur man går tillväga för att ansöka om särskilt högriskskydd.

  Hälsningar
  Liliana
 • Det var inte svar på min fråga. Det första var bara ett konstaterande. Frågan var under det. Läs frågan igen.
  Mats
 • Hej Mats!

  Om en person arbetar halvtid och är föräldraledig halvtid och bedöms ha rätt till sjukpenning första dagen i sin sjukperiod, gör Försäkringskassan ett helt karensavdrag den dagen. Avdraget motsvarar halva den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) och arbetsgivaren gör karensavdrag på den tid du inte arbetar hos dem, motsvarande fyra timmar den dagen.

  Hälsningar
  Josefine

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.