Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjuk under föräldraledighet

Är föräldraledig till en dotter på snart 9 månader
För tillfället tar jag och min man ut dubbeldagar,
jag har nu blivit sjuk, förmodligen Kristallsjukan,
så blir min man som sköter hem och barn.

Min fråga är kan jag sjukskriva mig,
trots att vi tar ut dubbeldagar?
Behöver jag läkarintyg?

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Om man blir sjuk under sin föräldraledighet så ska man sjukanmäla sig och sedan ansöka om sjukpenning.

  Läkarintyg krävs från och med den åttonde kalenderdagen i sjukperioden.

  För att ha rätt till sjukpenning under föräldraledigheten är bland annat ett av kraven att någon annan än en själv vårdar barnet under sjukperioden.

  Om du, innan du blev sjuk, ansökt om dubbeldagar påverkar inte din ansökan om sjukpenning i samband med föräldraledighet.

  Mer information om sjukpenning under föräldraledighet finns även på vår hemsida.

  Hälsningar

  Anders
 • Behöver pappan göra någon ändring?
  Maria
 • Hej!

  Din partner kan ansöka om VAB eller föräldrapenning under den period du är sjukskriven. Om det ska vara VAB eller föräldrapenning beror på hur gammalt ert barn är.

  Om barnet är äldre än 240 dagar så kan den andra föräldern ansöka om ersättning för VAB. Om ert barn är yngre än 240 dagar kan din partner ansöka om föräldrapenning.

  Så beroende på hur gammalt ert barn är så behöver eventuellt din partner ansöka om VAB istället för föräldrapenning.

  Hälsningar,

  Anders
 • Hur funkar de om man är sjuk en vecka för ex magsjuka och sedan blir sjuk igen efter 7 dagar med en ny åkomma? Behöver man intyg eller kan man göra en ny anmälan? Hade den diskussionen med en vän häromdagen då det gäller 5 dagar när man arbetar men hon som är föräldraledig hur funkar de då? Nu hade hon migrän 2 dagar vilket slår ut henne helt men hennes make var tvungen att komma hem.
  Emma
 • Hej.
  Om jag var sjuk o blev frisk för 7 dagar sen. Ät egentligen föräldra ledig men blir sjuk i annan sjukdom efter 7 dagar sen jag blev frisk. Behöver ja då skicka in ett läkarintyg eller sjukanmäler jag mig som vanligt?
  Emsan
 • Hej Emma!

  Om du återinsjuknar 7 dagar efter du tidigare friskanmält dig så sjukanmäler du dig till Försäkringskassan på första sjukdagen precis som vanligt. Du behöver inget läkarintyg förrän den åttonde dagen i den nya sjukperioden. Tillvägagångssättet och kravet på läkarintyg är desamma om man återinsjuknar inom 5 dagar, den enda skillnaden är att inget nytt karensavdrag görs om man återinsjuknar inom 5 dagar.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej Emsan!

  Om du återinsjuknar 7 dagar efter du tidigare friskanmält dig så sjukanmäler du dig till Försäkringskassan på första sjukdagen precis som vanligt. Du behöver inget läkarintyg förrän den åttonde dagen i den nya sjukperioden.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej. Jag är höggravid och har börjat ta ut föräldrapenning. Har blivit diagnostiserad med svår karpaltunnelsyndrom i båda händerna. Gäller läkarintyg från 8e dagen eller kan jag ansöka om sjukpenning direkt?
  Josefine
 • Hej Josefine!

  Om man blir sjuk under sin föräldraledighet så ska man sjukanmäla sig och sedan ansöka om sjukpenning från och med första sjukdagen.

  Läkarintyg krävs från och med den åttonde kalenderdagen i sjukperioden.

  Mer information om sjukpenning under föräldraledighet finns även på vår hemsida.

  Hälsningar
  Roberto

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.