Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Helt sjuk under pågående deltids sjukskrivning

(Sjuk under deltids sjukskrivning inläggets ursprungsrubrik)

Hur ska jag göra om jag blir sjuk i feber under deltidssjukskrivning och måste vara hemma helt i några dagar?
Har ej fått beslut om sjukpenning ännu.

Kommentarer

 • Hej Andrea!

  Om du blir helt sjuk under pågående deltidssjukskrivning kan du ansöka om hel sjukpenning från Försäkringskassan. Det kan du göra på Mina sidor eller via en pappersblankett.

  Om du har e-legitimation eller ett Bank-ID så kan du logga in på Mina sidor.
  Välj "Alla e-tjänster"
  Välj "Sjuk"
  Välj "Ändra omfattning av sjukpenning"

  Om du inte har möjlighet att logga in på Mina sidor, kan du ringa vår telefon för självbetjäning på 020-524 524 för att beställa hem blankett nr 7453. Blanketten för ändrad omfattning finns även att ladda ner på vår webbplats.

  Om du är helt sjuk längre än 7 dagar behöver du skicka in ett läkarintyg för perioden. Om du inte har ett om du har ett Bank-ID eller en e-legitimation, kan du kontakta Försäkringskassans kundcenter, så kan vi skicka en blankett på posten.

  Hälsningar
  Madeleine Kundtjänsthandläggare
 • Hej!

  En förtydligande fråga på det här:

  Innebär det här alltså att Försäkringskassan betalar hel sjukpenning från första "hela" sjukdagen? Arbetsgivaren ska inte gå in och betala sjukersättning dag 2 efter en karensdag dag 1?
  Tomas
 • Hej Tomas!

  Om man blir helt sjuk under en pågående deltidssjukskrivning och uppbär sjukpenning från Försäkringskassan så ska man ansöka om hel sjukpenning.

  Det blir ingen ny karensdag vid en redan pågående sjukskrivning

  Din arbetsgivare har redan betalat 14 dagar med sjuklön under de första dagarna i din sjukperiod och ska därför inte betala för en ny sjuklöneperiod vid en redan pågående sjukskrivning, där man inte har varit frisk och åter i arbete på heltid.

  Hälsningar
  Rosa-Linn Kundtjänsthandläggare
 • Hej
  Då tar jag en förtydligande fråga på det :),

  En person är sjukskriven på 50% för en sjukdom men insjuknar sedan 100% i en annan sjukdom, vem betalar det då?
  Karin
 • Hej Karin!

  Det är samma svar där som ovan, om din arbetsgivare redan har betalat 14 dagar med sjuklön då ska de inte betala en ny sjuklöneperiod.

  Man ansöker istället om ändrad omfattning på sin sjukpenning och söker 100% sjukpenning från Försäkringskassan.

  Hälsningar
  Camilla Kundtjänsthandläggare
 • Hej

  Men om man är deltidssjuk 50% pga. av t.ex. utmattning, men inser att man inte orkar att gå till jobbet ändå på de resterande 50%, behövs nytt läkarintyg då?
  Samt hur länge måste man vara frisk och arbeta på 100% innan arbetsgivaren åker på att betala sjuklön?

  Stort tack.
  Karin
 • Hej Karin!

  Oavsett vilken sjukdom orsakar försämringen behöver man ett nytt läkarintyg först från och med den åttonde dagen efter hälsotillståndet försämrats. Det föreligger alltså inte något krav på läkarintyg under den första veckan efter försämringen. Man ska dock ändra omfattningen på sjukpenningen redan från och med den första dagen för att få ut rätt ersättning.

  Om man efter att ha fått sjukpenning från Försäkringskassan friskanmäler sig och återgår i arbetet ska arbetsgivaren på nytt betala ut sjuklön om man återinsjuknar efter det har gått 5 kalenderdagar sedan återgång i arbetet.

  Hälsnngar
  Alejandro Kundtjänsthandläggare
 • Hej!
  Jag har en pågående deltidssjukskrivning.
  I söndags drabbades jag av en rejäl förkylning och sjukanmälde mig helt hos försäkringskassan i måndags. Hur meddelar jag att jag är "frisk" igen, d v s arbetar min deltid igen?

  Hälsningar
  Elisabet
  Elisabet Aronsson
 • Hej Elisabet!

  För att ändra tillbaka omfattningen av din sjukpenning till 50% fyller du i en ny ansökan om ändrad omfattning från den dagen du var tillbaka på deltid.

  Om du har e-legitimation eller ett Bank-ID så kan du fylla i ansökan om ändrad omfattning genom att logga in på Mina sidor.
  Välj "Alla e-tjänster"
  Välj "Sjuk"
  Välj "Ändra omfattning av sjukpenning"

  Om du inte har möjlighet att logga in på Mina sidor, kan du ringa vår telefon för självbetjäning på 020-524 524 för att beställa hem blankett nr 7453. Blanketten för ändrad omfattning finns även att ladda ner på vår webbplats.

  Hälsningar
  Rosa-Linn Kundtjänsthandläggare
 • Jag är heltidssjukskriven men kommer troligen att börja arbeta deltid under sjukskrivningsperioden. Jag tror att jag kommer att vara helt sjukskriven i ca två veckor (då arbetsgivaren betalar) och därefter heltidssjukskriven en tid och därefter deltidssjukskriven en kortare tid. Hur anmäler jag detta? Jag har inte varit sjukskriven hos er på hur lång tid som helst så jag behöver fräscha upp minnet.

  Annika S
 • Hej Annika!

  Först behöver du sjukanmäla dig hos din arbetsgivare. Sedan anmäler din arbetsgivare till oss när du har varit sjuk 14 dagar. När vi har fått in en sjukanmälan från din arbetsgivare, så kan du logga in på Mina sidor med Bank-ID och se att arbetsgivaren har gjort en anmälan och sedan ansöka om sjukpenning utifrån den anmälan.

  I din ansökan om sjukpenning fyller du i att du ansöker om sjukpenning från och med dag 15, på den omfattning (100, 75, 50 eller 25 procent) som du varit borta från arbetet. Sedan fyller du i från och med vilket datum du vill ansöka om sjukpenning på en annan omfattning.

  Om du ännu inte har börjat arbeta deltid när du fyller i ansökan, så ska du logga in på Mina sidor igen när du har börjat arbeta deltid. Då ska du fylla i och skicka in en begäran om ändrad omfattning, där du fyller i rätt period och rätt omfattning som du vill ansöka om sjukpenning. Detta behöver du göra varje gång den omfattning du arbetar/är sjukskriven har ändrats.

  Hälsningar
  Josefine Kundtjänsthandläggare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.