Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Helt sjuk under pågående deltids sjukskrivning

(Sjuk under deltids sjukskrivning inläggets ursprungsrubrik)

Hur ska jag göra om jag blir sjuk i feber under deltidssjukskrivning och måste vara hemma helt i några dagar?
Har ej fått beslut om sjukpenning ännu.

Kommentarer

 • Hej Andrea!

  Om du blir helt sjuk under pågående deltidssjukskrivning kan du ansöka om hel sjukpenning från Försäkringskassan. Det kan du göra på Mina sidor eller via en pappersblankett.

  Om du har e-legitimation eller ett Bank-ID så kan du logga in på Mina sidor.
  Välj "Alla e-tjänster"
  Välj "Sjuk"
  Välj "Ändra omfattning av sjukpenning"

  Om du inte har möjlighet att logga in på Mina sidor, kan du ringa vår telefon för självbetjäning på 020-524 524 för att beställa hem blankett nr 7453. Blanketten för ändrad omfattning finns även att ladda ner på vår webbplats.

  Om du är helt sjuk längre än 7 dagar behöver du skicka in ett läkarintyg för perioden. Om du inte har ett om du har ett Bank-ID eller en e-legitimation, kan du kontakta Försäkringskassans kundcenter, så kan vi skicka en blankett på posten.

  Hälsningar
  Madeleine
 • Hej!

  En förtydligande fråga på det här:

  Innebär det här alltså att Försäkringskassan betalar hel sjukpenning från första "hela" sjukdagen? Arbetsgivaren ska inte gå in och betala sjukersättning dag 2 efter en karensdag dag 1?
  Tomas
 • Hej Tomas!

  Om man blir helt sjuk under en pågående deltidssjukskrivning och uppbär sjukpenning från Försäkringskassan så ska man ansöka om hel sjukpenning.

  Det blir inget nytt karensdag vid en redan pågående sjukskrivning

  Din arbetsgivare har redan betalat 14 dagar med sjuklön under de första dagarna i din sjukperiod och ska därför inte betala för en ny sjuklöneperiod vid en redan pågående sjukskrivning, där man inte har varit frisk och åter i arbete på heltid.

  Hälsningar
  Rosa-Linn
 • Hej
  Då tar jag en förtydligande fråga på det :),

  En person är sjukskriven på 50% för en sjukdom men insjuknar sedan 100% i en annan sjukdom, vem betalar det då?
  Karin
 • Hej Karin!

  Det är samma svar där som ovan, om din arbetsgivare redan har betalat 14 dagar med sjuklön då ska de inte betala en ny sjuklöneperiod.

  Man ansöker istället om ändrad omfattning på sin sjukpenning och söker 100% sjukpenning från Försäkringskassan.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej

  Men om man är deltidssjuk 50% pga. av t.ex. utmattning, men inser att man inte orkar att gå till jobbet ändå på de resterande 50%, behövs nytt läkarintyg då?
  Samt hur länge måste man vara frisk och arbeta på 100% innan arbetsgivaren åker på att betala sjuklön?

  Stort tack.
  Karin
 • Hej Karin!

  Oavsett vilken sjukdom orsakar försämringen behöver man ett nytt läkarintyg först från och med den åttonde dagen efter hälsotillståndet försämrats. Det föreligger alltså inte något krav på läkarintyg under den första veckan efter försämringen. Man ska dock ändra omfattningen på sjukpenningen redan från och med den första dagen för att få ut rätt ersättning.

  Om man efter att ha fått sjukpenning från Försäkringskassan friskanmäler sig och återgår i arbetet ska arbetsgivaren på nytt betala ut sjuklön om man återinsjuknar efter det har gått 5 kalenderdagar sedan återgång i arbetet.

  Hälsnngar
  Alejandro
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.