Till senaste kommentaren

Kan jag få sjukpenning på sommarlovet som studerande?

Sjuk på sommarlovet (Inläggets ursprungsrubrik)

Om man som studerande blir sjukskriven på sommarlovet, har man då rätt till någon form av sjukpenning?

Kommentarer

 • Hej Anki!

  Om man studerar kan man ha rätt till sjukpenning under sommarlovet.

  Om det är avtalat att man ska arbeta hos en arbetsgivare är det arbetsgivaren som betalar sjuklön första 14 dagarna. Efter det gör arbetsgivaren en sjukanmälan till Försäkringskassan och sedan fyller man själv i en ansökan om sjukpenning. Ansökan om sjukpenning aktiveras på Mina Sidor när arbetsgivaren har gjort en sjukanmälan.

  Om man inte har en anställning som man förväntas arbeta på under sommarlovet utan istället söker arbete genom Arbetsförmedlingen behöver man själv göra en sjukanmälan till Försäkringskassan första dagen man är sjuk. Man fyller sedan i en ansökan om sjukpenning.

  För att sjukpenning ska kunna betalas ut gäller att man måste ha rätt till en sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Om man hade rätt till en SGI innan man började studera hålls SGI vilande under studietiden förutsatt att man får studiestöd samtliga veckor under terminerna.

  Om man arbetar under tiden man studerar grundas generellt sjukpenningen på den SGI man får baserad på det arbete man har under studietiden.

  Mer information om hur man går tillväga om man blir sjuk eller skadad finns på vår webbplats.

  Hälsningar
  Ida
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.