Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sjuk med enskild firma

Hur beräknas sjukpenningen när jag bedriver enskild firma? Hur anmäler jag mej för att få sjukpenning?

Kommentarer

 • Hej Eva!

  Har ditt företag funnits längre än 24 månader? Då är det din beräknade inkomst av näringsverksamhet som ligger till grund för hur mycket du får i sjukpenning. För att räkna ut din beräknade inkomst av näringsverksamhet så utgår vi ifrån dina näringsbilagor de 3 senaste åren.

  Har ditt företag funnits i kortare tid än 24 månader? Då har du kanske inte hunnit få så mycket i beräknad inkomst. Därför får du under de 24 första månaderna minst lika mycket i sjukpenning som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft.

  Sjukanmäl dig och ansök om sjukpenning
  1. Sjukanmäl dig till Försäkringskassan första dagen du är sjuk: Gör en sjukanmälan 
  2. När du har sjukanmält dig loggar du in på Mina sidor för att ansöka om sjukpenning.
  3. Om du är sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada.
  4. Om ditt företag har funnits längre än 24 månader ska du skicka in kopior av de 3 senaste årens näringsbilagor. Har du bara deklarerat 2 gånger skickar du in de näringsbilagor du har. Har ditt företag funnits kortare tid än 24 månader behöver du inte skicka in några näringsbilagor.

  Mer information om sjukpenning och sjukanmälan för dig som har enskild firma finns på vår webbplats: Sjukpenning för dig med enskild firma

  Hälsningar
  Sara Kundtjänsthandläggare
 • Ok, vad händer sedan nu när man ska deklarera? 
  Den preliminärskatt som ska ha dragits/betalats på min förvärvsinkomst (från sjukpenning baserad på eget företags förväntade inkomster) företaget är yngre än 24 mån)) har den betalats? Och isf av vem?
  Eller förväntas jag ha sparat ytterligare pengar av min sjukpenning (kvarvarande efter dragen prel.skatt) och betala ytterligare skatt? 
  Detta borde ha informerats om isf! 
  //Med vänlig hälsning, 
  Fundersam
  Ellen
 • Hej Ellen!

  Vid utbetalning av sjukpenning så dras preliminär skatt så jag kan inte se någon anledning att du behöver betala mer i skatt i dagsläget. Om du har frågor som rör skatt behöver du för övrigt kontakta Skatteverket.  Hälsningar
  Åsa Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.