Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Retroaktiv sjukpenning

Hej
Lärarnas nya avtal som ska gälla från 1/4-2018 är ännu inte klart. Kan man anmäla den nya lönen när det är klart och få den högre sjukpenningen retroaktivt?

Kommentarer

 • Hej Mia!

  Då löneavtalet skrivits under är det datum som din nya inkomst kommer att börja gälla. Det betyder alltså att Försäkringskassan fastställer din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) i samband med den ansökan som inkommer efter att avtalet skrivits under.

  Även om du får lönetillägget utbetalt retroaktivt av din arbetsgivare kommer Försäkringskassan betrakta din inkomständring först från och med den dag då avtalet skrevs under.

  Under rubriken Retroaktiva löneavtal på sidan 139-141 i vår vägledning kan du läsa mer om detta.

  Hälsningar
  Anders
 • Så om man varit sjuk före 12 oktober då det centrala avtalet skrevs på får man ingen retroaktiv sjukpenning  men efter 12 oktober kan man få det ? Då är vi många förlorare eftersom det nya avtalet ska gälla från 1 april trots att det inte skrevs under centralt förrän 12 okrober. Dessutom är de lokala avtalen inte klara för alla än. Mycket märkligt att enskilda arbetstagare aka lida för detta och få mindre sjukpenning, då den redan är låg.
  Maia
 • Hej Maia!

  Ja det stämmer som i tidigare inlägg att den nya inkomsten kan börja gälla och påverka sjukpenningen från och med det datum som avtalet är klart.


  Hälsningar
  Åsa
 • Hej. Jag är långtidssjukskriven sen några år tbx. Har inte fått någon lönehöjning på dessa år förrens nu när jag vågade fråga chefen. Han sa att nya lönen gällde från i maj i år. Kommer jag få den retroaktivt då? Typ snart?
  Mvh Jes
  Jessica
 • Hej Jessica!

  Du behöver anmäla ändrad inkomst till oss när den blir känd och sedan utreder vi från och med när den påverkar sjukpenningen. Det är alltså datumet för när avtalet om ny lön blev undertecknat som gäller.


  Hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.