Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Planerad operation sjukersättning?

Hej,

Jag har en planerad operation (inget skönhetsingrepp) och kommer bli sjukskriven i 4 veckor. Får jag då som vanligt ersättning för den första perioden av min arbetsgivare eller är det från försäkringskassan direkt?

Kommentarer

 • Hej Malin!

  Om du är anställd så ska din arbetsgivare ansvara för sjuklön de första 14 dagarna som du är sjuk, från dag 15 kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

  Det har ingen betydelse att det är en planerad operation.

  Här kan du få steg för steg information rörande ansökan om sjukpenning för anställda.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hejsan!
  Behöver min chef ha nån kod för att sjukanmäla mig. Gjorde en operation och ska vara sjukskriven nästan fem månader men han har inte sjukanmält mig. Vart hittar jag koden han pratar om?
  Maria
 • Hej Maria!

  Din arbetsgivare behöver ansluta sig till e-tjänsterna för arbetsgivare för att kunna sjukanmäla dig via vår webbplats. Det finns mer information om hur man går tillväga här. Din arbetsgivare kan även ringa till vårt kundcenter för partner och göra sjukanmälan.

  Hälsningar
  Matylda
 • Hej har förstått min fråga?
  Hawa Nekzada
 • Hej Hawa!

  Tyvärr framkommer det inte att du har ställt någon fråga i denna tråd. Om du har några funderingar gällande sjukpenning eller andra sjuklöneförmåner är du välkommen med din fråga här.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej! Jag har en planerad operation när jag kommer hem från en vinter säsong i Frankrike. Hur fungerar det med sjukpenning när man inte jobbat i Sverige under det senaste halvåret och heller inte har ett jobb när jag kommer hem. jag är försäkrad i Sverige.
  Jennelie
 • Hej Jennelie!

  För att ha rätt till sjukpenning måste man ha rätt till en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som kan läggas till grund för ersättningen. Inkomster från utlandet kan i regel inte ingå i SGI, med undantag för dem som är utsända av svenska arbetsgivare eller utför arbete utomlands som anställd av en svensk statlig arbetsgivare. Man kan däremot ändå ha rätt till en SGI om man tidigare har haft inkomst av anställning i Sverige och skyddat inkomsten genom exempelvis att vara inskriven som aktivt arbetssökande hos Arbetsförmedlingen eller genom studier. Inkomsten är även automatiskt skyddad under tre månader efter att anställningen upphör, utan att man behöver vidta någon av de ovanstående åtgärderna under tre-månadersperioden.

  När du skickar in en ansökan om sjukpenning som arbetssökande på Mina sidor kommer Försäkringskassan att utreda din SGI och kontrollera om du har en SGI eller om någon av skyddsbestämmelserna är aktuella och kan tillämpas på en tidigare inkomst.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej
  Jag ska snart operera mig och jag undrar hur möjligheterna ser ut att vara sjukskriven en viss procent efter första veckan. då min arbetsgivare ser det som positivt att jag jobbar så mycket som möjligt så anpassar/ändrar de mina arbetsuppgifter till det jag kan göra efter min operation. detta är första gången jag blir opererad och är sjukskriven så jag vill inte göra något fel.

  pierre
 • Hej Pierre!

  Arbetsgivaren och du kommer överens om sjukskrivningen och hur mycket du kan arbeta under sjuklöneperioden, de två första veckorna. Efter två veckor kan du ansöka om sjukpenning om du fortfarande är sjukskriven. Du kan ansöka om sjukpenning 25, 50, 75 eller 100% beroende på sjukskrivning. Om du till exempel är sjukskriven 50% ska du arbeta hälften av din normala arbetstid per dag.


  Hälsningar
  Åsa
 • Om man har varit sjukskriven i 180 dagar och nekas till sjukersättning efter det och väntar på operation som skall ske 10 månader efter första mötet med sjukvården då ortoped och operation har tagit lång tid på sig!?  Ortopeden skriver och menar på att man inte kan jobba som elektriker(har anställning) med en tradig axel och får avslag från er! Var gör jag då jag nu inte har fått några pengar från er sedan november? Operationen ska ske den 11/4 och detta visste jag i januari då kön är lång. Hjälp
  Viktor
 • Hej Viktor!

  På det här forumet svarar vi på generella frågor om sjukförsäkringen. Det är därför svårt att svara på vad du ska göra när du har fått beslut om att du inte har rätt till sjukpenning.

  Nedan kan du läsa om vad som gäller om du vill ansöka om sjukpenning igen efter att du har fått ett beslut om avslag.

  Det finns ingen gräns rörande när man kan ansöka om sjukpenning igen efter en sjukperiod.
  Bedömningen av arbetsförmågans nedsättning och rätten till sjukpenning
  påverkas dock av var man befinner sig i rehabiliteringskedjan.

  Rehabiliteringskedjan

  Bedömningen av arbetsförmågans nedsättning och rätten till sjukpenning görs utefter var man befinner sig i rehabiliteringskedjan.

  •Under de första 90 dagarna man är sjukskriven har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete.

  •Mellan dag 90 och dag 180 har man bara rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls hos sin arbetsgivare.

  •Efter 180 dagar har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

  För att man ska bedömas från början i rehabiliteringskedjan igen ska det har gått fler än 90 kalenderdagar sedan förra sjukperioden. Är det kortare tid än 90 dagar, läggs perioderna ihop. Var man befinner sig i rehabiliteringskedjan påverkar alltså bedömningen av rätt till sjukpenning.

  Ersättningsnivå på sjukpenning

  Man kan få sjukpenning på normalnivå, (80 % av ens sjukpenninggrundande inkomst) i högst 364 dagar under en ramtid på 450 dagar. Efter att dessa dagar är slut blir det aktuellt med sjukpenning på fortsättningsnivå vilket innebär att ersättningen sänks (75% av ens sjukpenninggrundande inkomst).

  För att man ska få nya dagar med sjukpenning på normalnivå behöver de ha gått 87 kalenderdagar sedan man sist fick sjukpenning.

  Hälsningar
  Matylda
 • Hej !
  Jag gjorde en operation med 1 februari, jag var hemma 3 dagarna . Det var en operation cellförändringar på livmoderhals . Min arbetsgivare har inte bettallad två dagar, första dag han sa är en planering opretation som du har planera och han lagt som ledighet och det andra dag han räkna karensdag utan betalar . Jag pratade med min arbetsgivare en månad inann opration . Jag trodde att han kommer och betala men han inte betalad . Vad ska jag göra .
  Rita
 • Hej Rita!

  Arbetsgivarens skyldighet att betala sjuklön under de första 14 dagarna av en sjukperiod styrs av sjuklönelagen, men det är arbetsgivaren som bedömer om arbetsförmågan är nedsatt och om den anställda har rätt till sjuklön.

  Om du behöver hjälp att driva frågan mot arbetsgivaren behöver du kontakta din fackförening.

  Du kan läsa mer om sjuklön på Försäkringskassans webbplats. 

  Hälsningar
  Madeleine

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.