Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Planerad operation sjukersättning?

Hej,

Jag har en planerad operation (inget skönhetsingrepp) och kommer bli sjukskriven i 4 veckor. Får jag då som vanligt ersättning för den första perioden av min arbetsgivare eller är det från försäkringskassan direkt?

Kommentarer

 • Hej Malin!

  Om du är anställd så ska din arbetsgivare ansvara för sjuklön de första 14 dagarna som du är sjuk, från dag 15 kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

  Det har ingen betydelse att det är en planerad operation.

  Här kan du få steg för steg information rörande ansökan om sjukpenning för anställda.

  Hälsningar
  Camilla Kundtjänsthandläggare
 • Hejsan!
  Behöver min chef ha nån kod för att sjukanmäla mig. Gjorde en operation och ska vara sjukskriven nästan fem månader men han har inte sjukanmält mig. Vart hittar jag koden han pratar om?
  Maria
 • Hej Maria!

  Din arbetsgivare behöver ansluta sig till e-tjänsterna för arbetsgivare för att kunna sjukanmäla dig via vår webbplats. Det finns mer information om hur man går tillväga här. Din arbetsgivare kan även ringa till vårt kundcenter för partner och göra sjukanmälan.

  Hälsningar
  Matylda Kundtjänsthandläggare
 • Hej har förstått min fråga?
  Hawa Nekzada
 • Hej Hawa!

  Tyvärr framkommer det inte att du har ställt någon fråga i denna tråd. Om du har några funderingar gällande sjukpenning eller andra sjuklöneförmåner är du välkommen med din fråga här.

  Hälsningar
  Alejandro Kundtjänsthandläggare
 • Hej! Jag har en planerad operation när jag kommer hem från en vinter säsong i Frankrike. Hur fungerar det med sjukpenning när man inte jobbat i Sverige under det senaste halvåret och heller inte har ett jobb när jag kommer hem. jag är försäkrad i Sverige.
  Jennelie
 • Hej Jennelie!

  För att ha rätt till sjukpenning måste man ha rätt till en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som kan läggas till grund för ersättningen. Inkomster från utlandet kan i regel inte ingå i SGI, med undantag för dem som är utsända av svenska arbetsgivare eller utför arbete utomlands som anställd av en svensk statlig arbetsgivare. Man kan däremot ändå ha rätt till en SGI om man tidigare har haft inkomst av anställning i Sverige och skyddat inkomsten genom exempelvis att vara inskriven som aktivt arbetssökande hos Arbetsförmedlingen eller genom studier. Inkomsten är även automatiskt skyddad under tre månader efter att anställningen upphör, utan att man behöver vidta någon av de ovanstående åtgärderna under tre-månadersperioden.

  När du skickar in en ansökan om sjukpenning som arbetssökande på Mina sidor kommer Försäkringskassan att utreda din SGI och kontrollera om du har en SGI eller om någon av skyddsbestämmelserna är aktuella och kan tillämpas på en tidigare inkomst.

  Hälsningar
  Alejandro Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.