Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur påverkas SGI vid övergång från anställning till eget företag?

(Övergång till eget företag, inläggets ursprungsrubrik)

Hej! Jag har varit anställd i alla år men slutade min anställning i juli. Jag planerar att starta eget företag/aktiebolag under hösten. Hur påverkas min SGI? Jag vet att den framöver kommer att blaseras på den lön jag tar ut men sker detta direkt eller med fördröjning?
Mvh Eva

Kommentarer

 • Hej Eva!

  Om man inte påbörjar ett arbete (med lön) direkt efter man avslutat tidigare arbete är din tidigare SGI är skyddad i tre månader från sista dagen du arbetade. Det vill säga att om du inte tar ut någon lön i till exempel eget aktiebolag efter tre månader, kan din SGI bli noll kronor. SGI'n beräknas utifrån den lön du tar ut från ditt aktiebolag, det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk.

  Om du har enskild firma är det överskottet i bolaget som blir din SGI. Om ditt företag funnits i mindre än 24 månader räknas det som nystartat. Då har du kanske inte hunnit få så stora inkomster från arbete. Därför får du under de 24 första månaderna minst samma SGI och minst lika mycket i ersättning som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft.

  Du som är företagare och har frågor kring ditt egna försäkringsskydd, till exempel föräldrapenning, VAB eller sjukpenning, kan få hjälp av en handläggare med inriktning på just dessa frågor. Ring kundcenter för partner på 0771-17 90 00 och säg i talsvaret att du är företagare så hamnar du rätt. Du kan även hitta mer information här: Företagare

  Hälsningar
  Runi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.