Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad menas med observerbara undersökningsfynd

Observerbara undersökningsfynd ( Inläggets ursprungsrubrik)
Vad menas med "observerbara undersökningsfynd" vid utmattningssyndrom och fibromyalgi?
Anna P Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Med det menas vilka undersökningsfynd som läkaren har observerat vid undersökningstillfället. Vilka tecken på sjukdomen som läkaren har kunnat se eller upptäcka vid det fysiska undersökningstillfället av patienten.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej igen!

  Jo, jag förstår att det ska vara "fynd" som man ska kunna "se" vid mötet med läkaren.

  Men jag tror inte du förstod min fråga.:

  Vad anser ni på FK att "observerbara undersökningsfynd" är vid diagnoserna utmattningssyndrom respektive fibromyalgi. Bägge diagnoserna gäller sjukdomar som inte syns utanpå.

  Mvh
  Anna P
 • Hej Anna!

  Här på forumet kan vi svara generellt.
  Bedömning av information i läkarintyget görs av den enskilda handläggaren i varje ärende.

  Här på vår hemsida kan du få mer information om vad ett läkarintyg ska innehålla, och kan du läsa mer under punkten så beskriver du funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej igen!

  1. Är inte det en generell fråga om vad som anses vara "observerbara undersökningsfynd" vid utmattningssyndrom. En rätt vanlig diagnos i dag som ni borde ha god kännedom om. Jag ber er ju inte svara på mitt personliga läkarutlåtande.

  2. Samma sak vid fibromyalgi. Också en av dessa "osynliga" sjukdomar. Men där har man väl oftast gått igenom en grundlig utredning där kriterier ska ha uppfyllts för att man ska bli diagnostiserad. Så min fråga kvarstår. Vad anser ni att läkaren ska skriva för "observerbara undersökningsfynd" vid denna diagnos? Exempel tack!

  Anna P
 • Hej Anna!

  Som jag beskrev ovan kan vi här på forumet svara generellt, vi kan inte ge exempel på vad en läkare ska skriva i sitt läkarintyg. Läkaren gör sin bedömning och diagnosticering efter undersökningen av patienten.

  Handläggare på Försäkringskassan gör bedömning av rätt till sjukpenning och till grund för detta är de uppgifter som finns i det medicinska underlaget. Om det är några uppgifter som saknas i intyget för att handläggare ska kunna bedöma rätten till sjukpenning kan begäran om kompletterande uppgifter skickas till läkaren.

  Försäkringskassans handläggare kan ta stöd av socialstyrelsen försäkringsmedicinska beslutsstöd vid bedömning av rätten till sjukpenning, där framgår information om olika diagnoser och rekommendationer för sjukskrivningstid.

  Hälsningar
  Camilla
 • Jag är inte ute efter vad det ska stå på ett enskilt intyg!

  Jag vill veta vad ni på FK generellt anser att "observerbara undersökningsfynd" kan vara vid sjukdomar som INTE syns utanpå patienten/människan! I detta fall vid fibromyalgi och utmattningssyndrom.

  Tilläggsfråga till er senaste kommentar:
  Vem har ansvaret för att skicka in begäran om kompletterande uppgifter till läkaren? FK-handläggaren eller individen det berör?
  Anna P
 • Hej Anna!

  Om handläggare på Försäkringskassan bedömer att uppgifterna i ett läkarintyg inte är tillräckligt för att kunna bedöma rätten till sjukpenning så skickar handläggaren ut begäran om kompletterade uppgifter till läkaren. Ett informationsbrev skickas i samband med detta ut till den enskilde så man vet att handläggare har begärt kompletterande uppgifter från läkaren.

  Det som ska framgå under observerbara undersökningsfynd är vilken tecken på sjukdomen som läkaren har sett eller kunnat uppmärksamma vid undersökningen : ex om personen var nedstämd osv.

  Exempel på funktionsnedsättningar om man utgår från socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutstöd vid utmattningssyndrom är bland annat känslomässig labilitet, problem med kroppslig svaghet, svårigheter att hålla balansen.

  Exempel på funktionsnedsättningar om man utgår från socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutstöd vid fibromyalgi är nedsatt muskelstyrka, rädsla för att ansträngning leder till försämring osv.

  Det är läkaren som utfärdar läkarintyget och anger de uppgifter hen har observerat.
  Om du har frågor om ditt enskilda ärende eller bedömning i det hänvisar jag dig till att kontakta din personliga handläggare. Om du inte har kontaktuppgifter till hen är du välkommen att ringa oss på 0771-524 524 så kan vi ta fram dessa åt dig.

  Hälsningar
  Camilla
 • Till slut så. :-) Tack för svar!
  Anna P
 • Hej igen!

  Varför syns inte denna tråd när man söker på ert kundforum?

  Mvh


  Anna P
 • Hej Anna!

  Nu är tråden synlig på forumet.

  Hälsningar
  Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.