Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Räknas ob-ersättning in i SGI?

Ingår förmodad ob-ersättning i sjukpenningS grundande inkomst. Min sjukpenning är baserad på min grundlön. Men jag jobbar ju varannan helg plus kvällar och får då ca 2000kr/mån i OB

Kommentarer

 • Hej Lars-Gunnar!

  Ja, ersättning i form av ob-tillägg får man räkna med i den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI).

  Mer information om SGI finns i vårt faktablad.

  Hälsningar

  Ida
 • Hur kan jag ändra mina inkomstuppgift, har inte behövt hjälp från försäkringskassan på många år . Uppdateras den automatisks eller?
  Britt
 • Hej Britt!

  Inkomsten uppdateras inte automatiskt och man behöver inte ändra sin inkomst så länge man inte uppbär eller ansöker om en ersättning från Försäkringskassan.

  Man anger aktuell årsinkomst väl vid det tillfället man ska ansöka om en ersättning som till exempel sjukpenning. Inkomsten och årsarbetstiden fylls då in på ansökan.

  Hälsningar
  Maria
 • Har ett gammalt SGI från 1991 och ska nu uppdatera då jag varit sjuk längre än 14 dagar. Ska jag räkna in semesterersättning i årsinkomsten?
  Min andra fråga gäller frågan om "Lönen överenskommen", varför behöver ni veta när jag el mitt fackförening skrev på senaste löneavtal? Räcker det inte med att ange när aktuell lön gäller från?
  MVH
  Benny Ranebjer
 • Hej Benny!

  Om man har månadslön, då multiplicerar man den med 12 månader. Då får man med lönen för semestern. Det som inte räknas in är semesterlönetillägget. Har man timlön, då multipliceras lönen med antal timmar i veckan och 52 veckor.

  Vi behöver alltid veta när de olika parterna i löneförhandlingen blev klara, underskriven.

  Hälsningar
  Christina
 • hej
  om jag blivit av med min SGI hur många månader måste jag jobba och hur många procent innan jag kan få tillbaka SGI
  liselott olsson
 • Hej Liselott!

  Om man inte har kvar sin sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) och börjar arbeta på nytt så får man en ny SGI igen men där avsikten är att anställningen ska vara i minst 6 månader eller längre.

  Hälsningar
  Maria
 • Hej Christina! Tack för svar ang semesterdagstillägget. När det gäller ert krav på datum för underskrift av löneöverenskommelse så vet varken jag el arb givarrepresentant detta. Hur gör man då? Fick ny lön fr o m 16-04-01.Mvh
  Benny Ranebjer
 • Hej Benny!

  Datumet då ni kom överens om din lön kan även vara den dag ni hade ert slutliga lönesättande samtal om ni inte "skrev på" ett konkret kontrakt. Förhandlade facket åt dig så har de uppgifter om när facket och arbetsgivaren enades om din lön.

  Hälsningar
  Karl-Johan
 • Hej !
  Hur räknar man SGI för en arbetssökande som har varit i A-kassan och aktivitetsstöd / eller hade CSN  i några år. Är det högste eller senaste års- / månads-lön som är bas? Hur blir det för ovanstående arbetssökande om ersättning  för föräldraledighet?
  Daniel
 • Hej Daniel!

  Har man tidigare haft en anställning på minst 6 månader eller längre och efter att anställningen har upphört anmält sig som arbetssökande via Arbetsförmedlingen eller studerat med CSN så kan inkomsten vara skyddad under tiden.
  Om inkomsten är skyddad från tidigare anställning och man sedan ska ansöka om till exempel sjukpenning så får man göra en utredning av den sjukpenninggrundande inkomsten och se vilken inkomst man hade sist.
  Om inkomsten är några år gammal så beräknar man upp inkomsten via ett konsumentprisindex.
  Har man ytterligare frågor som berör föräldrapenning får jag hänvisa dig till vårt Föräldraforum på vår Facebook-sida här nedan.

  Facebook-forum

  Hälsningar
  Maria
 • Hej,
  hur många månader behöver man så att säga "backa" för att kunna räkna ut sin generella månadslön när man har ob, har för mig att det var 4 månader förut. Finns det en regel om detta eller kan man bara ta antal månader som känns representativt?
  Anette
 • Hej Anette!

  Man bör beräkna ihop ob-tillägget på minst 6 månader tillbaka i tiden men har man bara haft ob-tillägg kortare period så får man beräkna ut det på mindre än 6 månader.
  Man lägger ihop bruttosumman för ob-tillägget varje månad sedan delar man med de antal månaderna man har räknat ihop och så gångrar man det med 12 (månader).

  Hälsningar
  Maria
 • Hej
  undrar hur jag skall beräkna min sgi, ska jag räkna på ett år och inte ta med att jag varit borta från mitt arbete under året, ska jag helt enkelt bara räkna ut vad jag skall tjäna om jag jobbat ett år utan bortfall, ink ob, kvällstillägg, storhelgstillägg, de extratimmar jag jobbar extra var månad. (återkommande)Om jag gör så kommer ju den lönen hamna högre än vad mitt bostadsbidrag är beräknat på, eftersom det baseras på mitt faktiska arbetslön under föregående år. Eller kan min nya sgi som blir högre göra att jag måste betala tillbaka bostadsbidrag?
  Lina
 • Hej Lina!

  I det här forumet har vi enbart möjlighet att svara på generella frågor gällande sjukförsäkringen. För att få svar på frågor gällande bostadsbidrag måste du ringa till oss på 0771-524 524 och ställa dina frågor.

  Om man har en fast månadslön i botten, så tar man den och multiplicerar med 12 månader. Regelbunden OB och andra tillägg ska du räkna exakt belopp för de senaste 12 månaderna.

  För att få med allt korrekt är det alltid  bäst att be arbetsgivaren räkna ut vad det blir på årsbasis både i arbetstid och inkomst.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej
  Jag undrar om övertidsersättning ska räknas med i SGI? Hur långt tillbaka ska jag räkna på i så fall?
  Annika
 • Hej Annika!

  Övertidsersättning kan ingå i den sjukpenninggrundande inkomsten. Detta gäller om man har en övertidsersättning som är årligen återkommande eller förväntas vara under minst sex månader i följd.

  Information angående detta finns i vår vägledning för SGI, sidan 48.
  Ida

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy