Till senaste kommentaren

Nytt utseende på sjukintyg och vad ska man lämna in till arbetsgivaren nu?

Hej
Har sjukintyget fått nytt utseende nu? Mitt intyg jag fick idag ser annorlunda ut än det jag fått tidigare i år. Vet att man inte behöver visa diagnosen för arbetsgivaren men det finns ju även detaljer och info om sjukdomstillstånd i nya intyget som man inte vill berätta för arbetsgivaren och som inte är relevant för arbetsgivaren att veta och som ej påverkar jobb och rehabilitering. Måste man visa hela intyget nu? Förr kunde man ju bara lämna in sida två av intyget så länge chefen acceptera det vilket inte går längre? Förr räckte det för mig att läkaren skicka in intyget till fk och så sköttes sjukpenningen av sig själv, behöver man nu även söka själv? Tacksam för svar
Långtidssjukskriven Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Enligt Lag (1991:1047) om sjuklön, § 8 stycke 2 behöver läkarintyget inte innehålla närmare uppgift om vilken sjukdom arbetstagaren lider av. Det innebär att du inte behöver visa diagnosen för arbetsgivaren.

  För att du ska kunna ansöka om sjukpenning behöver din arbetsgivare sjukanmäla dig till oss, tidigast den 15 dagen i sjukperioden. Du ansöker sedan enklast om sjukpenning genom att logga in på mina sidor med bank id eller e-legitimation.

  Om du har varit sjukskriven en längre tid och du har fått en förlängd sjukskrivning, kan det räcka med att du skickar in läkarintyget till Försäkringskassan. Det gäller om du har angett i ansökan att det ska räcka med att skicka in ett nytt läkarintyg om sjukskrivningen behöver förlängas.

  Hälsningar
  Matylda

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.