Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Närståendepenning utanför EU/EES land

Närståendepenning utomlands (Inläggets ursprungsrubrik)

Hej,
Vad gäller för möjlighet att ta ut närståendepenning när olycka och akutsjukvård och del av rehabilitering sker utanför EU/EES-land?
Person A är med om en allvarlig olycka i land utanför EU/EES och måste stanna kvar under en tid för att det inte är möjligt att resa hem till Sverige under de rådande omständigheterna. Vad gäller då för anhörig som också är med på resan. Kan den personen söka närståendepenning för perioden som behovet finns att vara kvar i annat land?
Tack

Kommentarer

 • Hej!

  Man kan inte få närståendepenning om man vårdar någon som befinner sig i ett land utanför EU/EES. Jag hänvisar dig till att vända dig till din arbetsgivare och privata försäkringsbolag rörande situationen.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej !

  Jag bor och jobbar i Sverige. Min mamma bor i Norge och hon är jätte sjuk sedan ett år tillbaka. Jag har varit hos henne fem gånger och tog hand om henne. Har aldrig sökt närståendepenning , men mina arbetskamratter säger att jag har rätt till närståendepenning pga de gångerna jag har varit hos mamma , tog jag semester eller obetalt. Det handlar om minst 5 veckor. Kan ni hjälpa mig ?
  dotter
 • Hej!

  För att närståendepenning ska vara aktuellt krävs att vården ges i Sverige eller i ett EU/EES land. Norge är ett EES land.

  Ett annat krav är att både du och personen du vårdar ska vara försäkrade i Sverige alltså omfattade av svensk socialförsäkring, det är svårt att svara på den frågan härifrån forumet. Om du vill ha mer information är du istället välkommen att ringa till oss på 0771-524 524 så hjälper vi dig.

  På vår hemsida finns mer information om närståendepenning och hur du gör för att ansöka om ersättningen.

  Hälsningar
  Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.