Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Närståendepenning - risk för dödsfall

Hej!
Min mamma fyller 94 i november och har nu brutit lårbenet. Hon vårdas på sjukhus och har blivit opererad. Samma dag som hon lades in blev hon felmedicinerad och hade därefter svårt med syresättningen. De har även hittat vidgade gallgångar som de ännu inte undersökt vidare. På min fråga om läget säger de att hon är stabil, men de kan inte lova något eftersom hon är så skör. Vi bor inte i samma stad, vilket gör det omöjligt för mig att arbeta och vårda henne samtidigt. Jag vill inte be om ett läkarintyg och slösa läkarnas värdefulla tid ifall det ändå inte anses vara tillräckligt livshotande. Därför undrar jag om det är någon idé att jag ansöker om närståendepenning? Kan ni tydliggöra hur ”illa” det måste vara för att ansökan ska bli godkänd? Jag förstår om ni inte kan vara helt tydliga utan en regelrätt ansökan, men skulle uppskatta ett så tydligt svar som möjligt.

Kommentarer

 • Hej Anki!

  För att någon ska räknas som svårt sjuk måste det finnas ett påtagligt hot mot livet. Det innebär att det ska finnas en risk för att personen inte överlever sjukdomen. Den som har en sjukdom som kan vara livshotande på lång sikt räknas inte som svårt sjuk, utan risken ska gälla den närmaste tiden.

  Eftersom vi bara kan ge generella svar på det här forumet är det svårt att svara på om du har rätt till närståendepenning i situationen du beskriver. En handläggare tar ställning till rätten till närståendepenning i varje enskilt fall med grund i de underlag som kommer in. Ett sådant underlag är ett läkarutlåtande.

  Du kan läsa mer om i vilka fall du kan få närståendepenning och hur du går tillväga för att ansöka om närståendepenning här på vår webbplats.

  Hälsningar
  Liliana Kundtjänsthandläggare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.