Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Närståendepenning

Hej, Vilken  nivå ligger maxutbetalning per månad för närståendepenning? Hälsningar Mia

Kommentarer

 • Hej Mia!

  Hur mycket man får i närståendepenning beror på ens sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Ens SGI baseras på den inkomst av arbete man har. Det finns dock en gräns för den sjukpenninggrundande inkomsten, i år är den 364 000 kronor.

  Närståendepenning är en arbetstidsberäknad ersättning, det vill säga ersättningen beräknas utifrån t ex arbetsdagar per år. En normal heltid är 260 dagar. Eftersom man får knappt 80% av inkomsten görs först ett avdrag med omräkningsfaktorn 0,97.

  Maxbeloppet för närståendepenning är 1 086 kronor per dag enligt ovanstående exempel.364 000 kronor x 0,97 x 0,80 / 260 dagar.

  Det finns alltså inget maxbelopp för närståendepenning per månad utan begränsningen är hur mycket man får per dag. Man får ersättning utefter de dagar och timmar som man har skickat in och begärt ersättning för. Ansökan om närståendepenning fyller man i på mina sidor och man väljer själv hur ofta man vill skicka in de dagar man använt. Det finns inget fast utbetalningsdatum utan utbetalningen görs så fort handläggare har hunnit administrera ansökan.

  Hälsningar
  Camilla
 • Var söker jag om? närstående är det en blankett jag ska fylla i?
  Liselotte Agermo
 • Hej Liselotte!

  Om du vill ansöka om närståendepenning ska du fylla i en ansökan och skicka in ett läkarutlåtande som beskriver den sjukes tillstånd.

  Här kan du läsa mer om närståendepenning och hur du ansöker om det.


  Hälsningar
  Åsa
 • HejMin Pappa gick bort 03:30, har jag rätt att söka närstående pening för den dag som kommer då jag skulle börjat jobba kl 07:00.
  MVH

  Lena Rasmusson
 • Hej Lena!

  Närståendepenning betalas endast ut till och med den dag den sjuka närstående avlider. Undantaget är om den närstående har avlidit under natten, då kan vårdaren få närståendepenning för dagen efter dödsfallet för att kunna få sin dygnsvila.

  Hälsningar
  Sara

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.