Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Närståendepenning, underteckna ansökan på heder och samvete

Hej. Jag har svårt att förstå reglerna för närståendepenning. Jag har aldrig tex ansökt om vab eller dylik tidigare och när man googlar om att lämna fel uppgift och försäkringskassan så blir man livrädd för att göra fel. Jag har läst allt som står på er web  men jag känner mig fortfarande osäker. Så osäker att jag inte vet om jag törs ansöka om närståendepenning. Ni har beslutat att nätståendepenning kan betalas ut. Men vad gäller egentligen när jag jobbar skift? Ska jag vara hos min anhörig exakt min arbetstid eller räcker det med att timmarna stämmer? Vad gäller vid kortare frånvaro dvs gå och handla till anhörig eller gå till apoteket eller göra andra ärenden som gäller honom? Hur länge får man vara frånvarande? Jag vill ha klara besked eftersom jag ska underteckna ansökan med heder och samvete.
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej!

  Det är viktigt att du lämnar sanningsenliga uppgifter. När du undertecknar med heder och samvete så intygar du att informationen du har lämnat i ansökan är riktig. Är den riktig så har du inget att vara osäker över.  

  Närståendepenning kan lämnas som hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels närståendepenning beroende på hur stor del av din ordinarie arbetstid som du behöver avstå från ditt förvärvsarbete. Det är alltså tiden du går miste om arbetsinkomst som du kan ansöka närståendepenning för.

  Vården av en svårt sjuk närstående behöver inte bestå av traditionell sjukvård till någon del. Dina vårdinsatser antas i första hand koncentreras till tillsyn och omvårdnad. Villkoret om vård av en svårt sjuk närstående anses alltså uppfyllt redan genom samvaron mellan dig och den sjuke. Det räknas som vård även om samvaron bryts för en kortare tid, om du uträttar ärenden åt den svårt sjuke, som till exempel apoteksbesök eller matinköp.

  Hälsningar
  Richard
 • Hej.
  Så om jag tar 25% närståendepenning så ska jag vårda 25 % av min arbetstid.?

  Och kortare avbrott är ok beroende lite på vilket ärende man gör åt anhörig så länge det gäller den anhöriga?

  Här jag förstått rätt?

  Jag är tacksam för hjälpen att förstå.
  Anhörig
 • Hej!

  Om du ansöker om närståendepenning på 25 % så ska du avstå från 25 % det vill säga en fjärdedel av din arbetstid den dagen för istället att vårda den anhöriga.

  Ja precis, kortare avbrott i samvaron med den anhöriga är okej om du uträttar ärendet åt den svårt sjuke exempelvis handlar mat eller går till apoteket.

  Hälsningar

  Camilla
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.