Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Närståendepennig

Hej! Har jag rätt till närståendepenning för att hjälpa till att vårda mitt barnbarn på sjukhus, bägge föräldrarna vårdar oxå men behöver avlastning.

Kommentarer

 • Hej Lena!

  Samma regler för närståendepenning gäller även när det gäller till exempel ett barnbarn. Det betyder att du kan ha rätt till närståendepenning om barnet är svårt sjukt. Med svårt sjuk menas att det finns ett påtagligt hot mot livet.

  Du kan läsa mer om närståendepenning här.   Hälsningar
  Åsa Kundtjänsthandläggare
 • Hej!
  I informationen står det att närståendepenning kan betalas när den sjuke vårdas på sjukhus eller i hemmet. Om den sjuke bor på ett äldreboende vad gäller då?

  Marita
 • Hej Marita!

  Du vårdar den närstående på sjukhus eller i hemmet. Med vård menas att du är hos personen som ett stöd. Om den sjuke har sitt hem på ett äldreboende så räknas det som dennes hem.
  Alltså, man kan få närståendepenning även om ens anhörig bor på ett äldreboende, med vård menas att vara nära den som är svårt sjuk och ge stöd man behöver inte hjälpa personalen med det praktiska arbetet.

  Hälsningar
  Liliana Kundtjänsthandläggare
 • Hur ser man på livmodercancer och ge stöd på sjukhuset, skjutsa fram och tillbaka isf jobba?
  Olsen
 • Hej Olsen!

  En bedömning av rätten till närståendepenning görs i varje enskilt ärende.

  Ett grundläggande villkor för att få närståendepenning är att den närstående är svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen utgör ett påtagligt hot mot livet och att det därmed finns en risk att personen inte överlever sjukdomen.

  Du kan läsa mer om närståendepenning här. 

  Hälsningar

  Roberto Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.