Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

måste ngn annan ta ut föräldradagar under min sjukskrivning

Hej!
Jag blev idag sjukskriven pga utmattningssyndrom i 2 månader men då kommer frågan om jag tar detta måste min man ta VAB för att det ska vara giltigt? eller kan jag vara sjukskriven fast min dotter är kvar hemma i min vård?

Kommentarer

 • Hej Louise!

  Det beror på vad din ordinarie sysselsättning är, alltså om du är sjukskriven från föräldraledighet eller från arbete. Man kan inte få sjukpenning och föräldrapenning samtidigt.

  Utöver förutsättningen att man har en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) kan man få sjukpenning om arbetsförmågan bedöms vara nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom.

  Vid föräldraledighet betyder det alltså att du kan har rätt till sjukpenning om du är sjuk och din förmåga att vårda barnet är nedsatt med minst 25 procent, alltså att du under hela eller delar av dagen inte kan vårda ditt barn på grund av sjukdom.

  Mer information om sjukskrivning i samband med föräldraledighet finns här. Under fliken vanliga frågor finns information om VAB då den ena föräldern är sjuk.

  Är din ordinarie sysselsättning arbete sker bedömningen av din arbetsförmågas nedsättning under de första 90 dagarna gentemot ditt vanliga arbete hos din arbetsgivare. Mer information om sjukskrivning från som anställd går att finna här.

  Alltså finns det många faktorer i det enskilda ärendet som spelar roll varför jag hänvisar dig till att ringa oss på 0771-524 524 för att få information om hur du ska gå tillväga i ditt ärende.

  Hälsningar
  Anders

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.