Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan arbetsgivaren kräva första sidan av läkarintyg?

Hej!
Måste jag lämna läkarintygets sidan 1 till arbetsgivaren?

Kommentarer

 • Hej Maire!

  Arbetsgivaren kan inte kräva att få veta vilken diagnos / sjukdom man har men däremot så måste läkarintyget styrka nedsatt arbetsförmåga och arbetsgivaren ska kunna bedöma medarbetarens rätt till sjuklön.

  Läkaren ska, i läkarintyget, beskriva hur sjukdomen påverkar medarbetaren och på vilket sätt den kan begränsa arbetsförmågan. Det ska tydligt framgå vilka arbetsuppgifter som medarbetaren inte klarar av att utföra på grund av sjukdom.

  Du kan kontakta din vårdgivare och fråga om de utfärdar förenklade läkarintyg för arbetsgivare.

  Mer information om det hittar du på vår webbplats under "Vanliga frågor".

  Hälsningar
  Susmita
 • Hej!

  Måste FK ha båda sidorna av läkarintyget eller räcker det med sidan 1?

  Mvh

  Annie
  Annie Schütz
 • Hej Annie!

  Ja, Försäkringskassan behöver båda sidorna av läkarintyget.

  Hälsningar
  Therese
 • Vilka sidor ska man lämna in nu till arbetsgivaren när sjukintyget har nytt utseende?
  Undrande
 • Hej!

  Jag har inte svar på din fråga just nu. Jag tar reda på svaret och återkommer till dig så fort som möjligt.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej!

  Enligt 8 § andra stycket sjuklönelagen (1991:1047) är arbetsgivaren skyldig att betala ut sjuklön endast om arbetstagaren styrker nedsättningen av arbetsförmågan under sjukskrivningstiden. Intyget behöver inte innehålla närmare uppgift om vilken diagnos läkaren har satt.

  Du behöver alltså inte visa någon information om diagnosen för din arbetsgivare, men andra uppgifter som finns utspridda i intyget kan vara nödvändiga för att din arbetsgivare ska kunna bedöma din arbetsförmåga och därmed betala ut sjuklön. Du kan kontakta din vårdgivare och fråga om de utfärdar förenklade läkarintyg för arbetsgivare där endast de uppgifter som arbetsgivaren behöver framgår.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Kan arbetsgivaren begära in hela sjukintyget (både sidan 1 och 2)? Vi har en anställd som endast lämnat in sidan 2 och menar att hen inte är skylldig att lämna in mer än det.

  Gäller samma sak oavsett om sjukskrivningen är lång (mer än 14 dgr) eller kort, hel eller deltid?

  Frågan är delvis rendan ställt högre upp i denna tråd med besvarades inte direkt.
  "Arbetsgivaren"
 • Hej!

  Som arbetsgivare ansvarar man för sjuklön de första 14 dagarna i en sjukperiod. Man ska då bedöma om medarbetarens sjukdom gör att hen inte kan arbeta. För att kunna göra den bedömningen kan man behöva nödvändig information som finns i läkarintyget. Samma sak gäller även om medarbetaren är delvis sjuk.

  Från dag 15 kan medarbetaren ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan som då utför bedömningen av arbetsförmågans nedsättning.

  Om ni har ytterligare frågor går det bra att kontakta vårt kundcenter för arbetsgivare på 0771-17 90 00. För frågor rörande vilka rättigheter/möjligheter ni har att kräva information i läkarintyget hänvisar jag er till ert arbetsgivarförbund.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej min arbetsgivare säger att d någon ny lag och man måste visa båda sidorna på läkarintyg ? Stämmer detta ?
  Funda
 • Hej Funda!

  Som vi tidigare har svarat här ovanför i tråden så behöver man inte visa den diagnos som man är sjukskriven för. Men däremot så behöver läkarintyget styrka nedsatt arbetsförmåga och arbetsgivaren ska kunna bedöma medarbetarens rätt till sjuklön utifrån de övriga uppgifterna i läkarintyget.

  Hälsningar
  Rosa-Linn
 • Intygen har förändrats. Fler uppgifter står på det och det består av fler sidor än tidigare. Vilken/vilka sidor av den nya typen intyg är jag skyldig att delge min arbetsgivare?
  Hanna
 • Hej Hanna!

  Svaret är densamma när det gäller det nya formatet på läkarintyg.

  Även med det nya läkarintyget behöver du inte visa någon information om diagnosen för din arbetsgivare, men andra uppgifter som finns utspridda i intyget kan vara nödvändiga för att din arbetsgivare ska kunna bedöma din arbetsförmåga och därmed betala ut sjuklön.

  Hälsningar
  Liliana

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.