Kriterier för sjukpenning

Hej,

Jag skulle vilja att listar exakt vilka kriterier som måste uppfyllas för att vara berättigad sjukpenning. Och exakt vad som ska bevisas och hur för att uppfylla dessa kriterier. Kommer inte vara nöjd med ett svar som säger "sjukintyg" - då vill jag att ni specificerar vad sjukintyget måste innehålla. 

Förväntar mig att det finns tydliga svar på detta eftersom ni använder det som underlag för att godkänna / neka sjukpenning.
Adam Svensson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Adam!

  En bedömning av rätt till sjukpenning görs utifrån uppgifter i ansökan, läkarintyget och lagstiftningen, Socialförsäkringsbalken.

  Grundbestämmelsen är att man har rätt till sjukpenning vid sjukdom som sätter ned arbetsförmågan med minst en fjärdedel, du kan läsa mer om detta i vägledningen : Sjukpenning, rehabilitering och rehabiliteringsersättning 2015:1 på sidan 23.

  För att kunna bedöma om en person har rätt till sjukpenning behöver Försäkringskassan ett läkarintyg som ger en medicinsk förklaring till varför man inte kan arbeta.

  Läkarintyget ska bland annat visa hur aktivitetsbegränsningarna på grund av sjukdom påverkar arbetsförmågan, det vill säga på vilket sätt sjukdomen gör att man inte kan arbeta samt vad läkaren grundar sin bedömning på exempelvis vilka undersökningar som har gjorts.

  Det måste finnas tillräcklig information i läkarintyget för att Försäkringskassan ska kunna bedöma arbetsförmågan. Det är svårt att ge ett generellt svar på vad som är tillräckligt då det beror på sjukdomen och vad det är för arbetsuppgifter man har. Om handläggare bedömer att intyget inte har tillräckliga uppgifter kan denne be om kompletterande uppgifter från läkaren. I vägledningen på sida 63-64 kan du få mer information om läkarintyg och hur de ska vara utformade.

  Detta är generella svar, om du själv har fått ett beslut som du inte är nöjd är du välkommen att kontakta handläggare i ärendet för att få information gällande ditt specifika ärende.

  Hälsningar
  Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.