Till senaste kommentaren

Kan man vara sjukskriven på tex 40%, eller finns bara fasta intervall på 25%, 50%, 75% och 100%?

Om man länge varit sjukskriven på 50% och vill testa att jobba lite mer, gradvis, men tror att klivet upp direkt till 75% kan vara för stort. Finns det möjligheter att så att säga fritt välja sjukskrivningsgrad, eller är det fasta intervall på 25, 50, 75 och 100 som gäller?

Kommentarer

 • Hej Malin!

  Det stämmer att sjukpenning kan betalas i olika omfattning beroende på hur mycket arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom. Det är fyra förmånsnivåer och de är som du skriver 25, 50, 75 och 100% omfattning.

  Hälsningar
  Richard
 • Trist att det inte är möjligt att smyga upp i tid med mindre steg... Är detta något som är lagreglerat, i någon författning eller möjligt att påverka på ett eller annat sätt?
  Malin
 • Hej Malin!

  Det går inte att påverka utan en förändring av Socialförsäkringsbalk (SFB) och information om omfattning i sjukskrivning framgår i 27 kap. 4 § SFB, men det regleras mer i detalj i 27 kap. 45 § SFB.

  Hälsningar
  Richard
 • Jag har en arbeta skada i mina axlar, var sjukskriven i 13 år, helt plötsligt skulle jag jobba.
  Just nu jobbar jag 20 Tim/ veckan, kan man då söka sjukpenning på de andra 20 timmar?
  Gunilla
 • Hej Gunilla!

  De första 14 dagarna ska arbetsgivaren betala sjuklön, de ska de göra oavsett om man har partiell sjukersättning eller inte. De ska sedan anmäla den anställde till Försäkringskassan som från dag 15 kan ansöka om sjukpenning. Du hittar mer information om hur man går tillväga på vår hemsida.

  Om man arbetar 50 % och är helt sjuk ska man ansöka om 100 % sjukpenning från Försäkringskassan för att visa att man är helt sjuk från sin ordnarie arbetsomfattning.

  Hälsningar
  Liliana
 • Jag är sjukskriven på 100%. Kan jag då arbeta 50% och vara sjukskriven 25, 50 eller 75% från försäkringskassan. Om är det något jag ändrar själv under omfattning?
  Arbetar i normala fall 100%.
  eva
 • Hej Eva!

  Så länge är du sjukskriven på heltid kan du bestämma själv att börja arbeta på deltid. Du behöver meddela det till Försäkringskassan via en ansökan om ändrad omfattning via Mina Sidor.

  Grundregeln för arbetstidsförläggning vid en deltidsjukskrivning är att man ska fördela sin arbetstid jämnt vid varje arbetspass varje dag.

  Hälsningar
  Liliana

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.