Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad gäller med sjukersättningen under tid på anstalt?

Intagen på anstalt (Inläggets ursprungsrubrik)

Hur fungerar sjukersättning under verkställighet på anstalt? Dras sjukersättningen automatisk in då man avtjänar ett fängelsestraff? Kommer det automatiskt igång igen vid villkorlig frigivning eller måste man söka på nytt? Vilka regler gäller om man som intagen beviljas så kallad vårdvistelse (man verkställer fortfarande men under friare former på ett behandlingshem)?

Kommentarer

 • Hej Carina!

  Sjukersättningen stoppas under tiden man avtjänar ett fängelsestraff om straffet är över 90 dagar långt. I de fall straffet är över 90 dagar långt får man behålla sjukersättningen de första 60 dagarna av straffet och får tillbaka den igen de sista 30 dagarna så att man senast har ersättningen på kontot på frigivningsdagen.

  Man behöver inte ansöka om sjukersättningen på nytt vid frigivningen utan den kommer igång igen när kriminalvården meddelar Försäkringskassan detaljerna kring frigivningen.

  Avtjänar man sitt straff utanför en kriminalvårdsanstalt på grund av särskilda åtgärder som kan antas underlätta ens anpassning till samhället (till exempel vård eller annan behandling mot missbruk av beroendeframkallande medel) så kan man få sjukersättning med ett visst avdrag som görs för att bekosta uppehället under vistelsen på institutionen.

  Om man avtjänar sitt straff genom att få så kallad kontraktsvård kan man också få sjukersättning med ett visst avdrag som görs för att bekosta uppehället under vistelsen på institutionen. Kontraktsvård innebär att en person, på grund av skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, vistas i ett sådant familjehem eller hem för vård eller boende som avses i socialtjänstlagen.

  Mer information finns att läsa i avsnitten 12.2.1 "Tid för tillfälligt stoppad utbetalning av sjukersättning och aktivitetsersättning" (sidan 132), 12.4 "Om den försäkrade placeras utanför kriminalvårdsanstalt för behandling mot missbruk av beroendeframkallande medel m.m." (sidan 133) och 12.7 "Om den försäkrade får s.k. kontraktsvård" (sidan 137) i vägledningen "Sjukersättning och aktivitetsersättning – beräkning, steglös avräkning m.m." på vår webbplats.

  Hälsningar

  Karl-Johan
 • Tack för info!! Det var till stor hjälp!

  Carina
 • Vad gäller med sgi under tid på anstalt?
  Sandra
 • Hej Sandra!

  När man slutar arbeta, och inte längre har någon inkomst är huvudregeln att också den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI:n) upphör. Man kan få behålla sin SGI genom att till exempel vara arbetssökande hos Arbetsförmedlingen eller studera med studiemedel.

  När en intagen eller häktad arbetar utanför anstalten gäller de
  vanliga SGI-reglerna. En varaktig inkomst av anställning eller av annat förvärvsarbete kan läggas till grund för SGI, det vill säga att man arbetar sex månader eller mer eller har ett årligen återkommande arbete (till exempel säsongsarbete).

  Läs mer i vår vägledning 2004:05 Sjukpenninggrundande inkomst  på sidan 75.

  Hälsningar
  Christina
 • Om man sitter i fängelse och har sjukersättning. När får man åter sin sjukersättning. Såg att det var 30 dagar innan frigivning. Men om man samma dag man blir frigiven får sjukersättning? Får man det även 30 dagar innan? tex Frigivning 18 nov........får man också 18 okt

  Marie
  Marie Jensen
 • Hej Marie
  Ersättningen ska betalas ut igen 30 dagar före beräknad frigivning. Utbetalning vid frigivningska vara kunden tillhanda i samband med frigivningsdagen.
  Den ersättning du får är då en del av den ersättning du skulle ha fått föregående månad och en del av den ersättning som du då ska få för innevarande månad.
  Det som sedan är kvar att betala ut för innevarande månad på din sjukersättning betalas ut som vanligt på ordinarie utbetalningsdag.

   Hälsningar

  Caroline

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy