Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur säkra min SGI nu när jag blir arbetslös och ska studera utan CSN?

Hej,
Läser om hur jag kan skydda min SGI om jag studerar  och inte får CSN-stöd. Jag blir arbetslös i höst och ska då läsa heltid, (med studiestöd från TRS - är för gammal för  CSN). Det blir inget glapp mellan arbete och studier och enligt er information så är min SGI då också skyddad?  Behöver jag göra något särskilt (skicka in antagningsbesked tex till försäkringskassan) för att min SGI ska vara skyddad? eller är det ngt jag gör den dag OM/då jag ev blir sjuk? Och när i så fall? 1a sjukdagen?, efter en vecka...? Har aldrig varit i den här situationen tidigare så det är mycket jag inte vet.
Tacksam för information.

Kommentarer

 • Hej Lotta!

  Från och med den 1 juli 2018 finns ett nytt SGI-skydd som gäller vid studier utan studiestöd.
  De förutsättningar som ska vara uppfyllda för att omfattas av detta SGI-skydd är att studierna bedrivs på minst halvtid och är på eftergymnasial nivå eller bedrivs från och med det andra kalenderhalvåret det år den försäkrade fyller 20 år. För att SGI ska vara skyddad måste studierna berättiga till studiemedel enligt studiestödslagen. Regeringen bestämmer med stöd av 3 kap. 2 § studiestödslagen vilka studier som studiemedel får lämnas för.

  Du behöver inte skicka någonting till Försäkringskassan. Om du skulle bli sjuk efter studierna, går miste om inkomst och ansöker om sjukpenning kommer vi att utreda om din SGI är skyddad under studietiden.  Hälsningar
  Åsa Kundtjänsthandläggare
 • Tack!, men ponera att jag blir sjuk under två - tre veckor och kan inte studera, kan jag söka sjukpenning då, eller funkar inte det iom att jag inte har CSN?
  Lotta
 • Hej Lotta!

  Om man blir sjuk under studier är det bara om man har ersättning från CSN som det är aktuellt att anmäla detta till Försäkringskassan, som då kan godkänna sjukdomsperioden till CSN.

  Om man som i ditt fall inte har ersättning från CSN är det inte aktuellt att anmäla sjukdom till Försäkringskassan då man inte går miste om någon inkomst under sjukdomsperioden.

  Hälsningar
  Camilla Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.