Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Heltidsjuk i en annan sjukdom när man redan är deltidssjukskriven?

Om man redan är deltidssjukskriven och sedan blir sjuk i en annan sjukdom, som gör att man för tillfället inte kan jobba alls, vad gäller då? Behöver man sjukintyg från första dagen eller från senare? Behöver man ansöka om utökad sjukskrivning från första dagen eller senare?

Kommentarer

 • Hej Madison!

  Om du blir helt sjuk under en pågående deltidssjukskrivning behöver du fylla i en ansökan om ändrad omfattning på mina sidor och söka hel sjukpenning.

  Läkarintyg krävs från den åttonde dagen som du är helt sjuk.

  Hälsningar
  Camilla Kundtjänsthandläggare
 • Betyder det att läkarintyg inte behövs om man är sjuk mindre än 8 dagar?

  Annika Nordenståhl
 • Gäller detta även om man blir sjuk i typ förkylning eller magsjuka, som tillfälligt hindrar en från att arbeta?
  Steffanie
 • Hej Annika!

  Läkarintyg behövs från den åttonde dagen i varje ny sjukperiod. Generellt sett innebär det att man inte behöver något läkarintyg om man är sjuk kortare tid än 8 dagar.

  Hälsningar
  Matylda Kundtjänsthandläggare
 • Hej Steffanie!

  Om man är anställd med sjuklön är det arbetsgivaren som betalar de första 14 dagarna. Arbetsgivaren brukar vanligtvis vilja ha ett läkarintyg från och med den åttonde dagen i sjukperioden.

  Om man är sjukskriven på deltid sedan tidigare och blir sjuk på heltid krävs läkarintyg från och med den åttonde dagen i den nya sjukperioden.

  Hälsningar
  Matylda Kundtjänsthandläggare
 • Hej
  Marie Södetlund
 • Hej

  Blir lite osäker på svaren ovan. Har en anställd som är långtidssjukskriven på 50%. Han har nu blivit förkyld och hemma på 100% - vem står för den nya sjukfrånvarodelen? FSK eller vi som arbetsgivare (de 14 dagarna)? Ska han själv rapportera till FSK och begära utökad ersättning eller hamnar de 50% som en 1/2 dag karens osv?

  Hälsningar
  Helena
 • Hej Helena!

  Den anställda ska anmäla ändrad omfattning till Försäkringskassan och ansöka om hel sjukpenning istället.

  Det börjar alltså inte om med en ny sjuklöneperiod hos arbetsgivaren.  Hälsningar
  Åsa Kundtjänsthandläggare
 • En följdfråga på detta, lägger man som arbetsgivare in en ny karensdag vid heltidssjukdom om man är redan deltidssjukriven?

  Annica
 • Hej Annica!

  Nej arbetsgivaren ska inte dra någon ny karensdag och ingen ny sjuklöneperiod börjar om det är så som de tidigare frågorna beskriver.  Hälsningar
  Åsa Kundtjänsthandläggare
 • Om jag är sjukskriven 25% å får sjukpenning, å så går jag å blir sjuk igen 100% får jag då ersättning 14 dagar från arbetsgivaren dvs 75 % igen eller måste jag från dag ett söka sjukpenningen från er?
  Robin Brownlee
 • Hej Robin!

  Om du blir helt sjuk under en pågående deltidssjukskrivning behöver du fylla i en ansökan om ändrad omfattning på mina sidor och söka hel sjukpenning från Försäkringskassan. Du kan ändra omfattning för din sjukpenning från och med dagen du blir helt sjuk.

  Hälsningar
  Matylda Kundtjänsthandläggare
 • Undrar över ersättningsgraden. Sjukskriven på 25 procent under några års tid. Vid annan sjukdom under några dagar exempelvis, vilken ersättning har man då rätt till?
  Kerstin öberg
 • Hej Kerstin!

  Om du normalt arbetar och går miste om inkomst eller är arbetslös och förlorar ersättning från A-kassa kan du ha rätt till sjukpenning när du blir sjuk.

  Om du är anställd och har en arbetsgivare bör du få sjuklön från arbetsgivaren de dagar du är sjuk och inte kan arbeta. Arbetsgivaren står för de två första veckorna, den så kallade sjuklöneperioden.


  Hälsningar
  Åsa Kundtjänsthandläggare
 • Vad gäller när man blir sjukskriven direkt efter en annan sjukskrivning i en annan sjukdom .
  Stefan
 • Hej Stefan!

  Om sjukskrivningen fortsätter i en följd, det vill säga om du har läkarintyg i direkt anslutning till det förra, behöver vi få in läkarintyget. Ingen ny sjukanmälan eller ansökan behövs.


  Hälsningar
  Åsa Kundtjänsthandläggare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.