Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur ska man arbeta vid halvtidssjukskrivning?

(Inläggets ursprungsrubrik : Halvtidssjukskriven)

Jobbar 75% i hemtjänst och har blivit halvtidssjukskriven 50%. Jag trodde att man kortade ner dagarna till hälften då man har arbetspass men min chef säger att jag ibland får jobba ett helt pass som vanligt och sen korta ner någon annan dag. Vad gäller?
Tacksam för svar.

Kommentarer

 • Hej Nina!

  Sjukpenning är en s k dagersättning, vilket betyder att Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan och rätten till sjukpenning dag för dag. Om läkarintyget är på 50% så betyder det att läkaren bedömer att man bara klarar av en halv ordinarie arbetsdag.

  Huvudregeln är att man ska arbeta deltid varje dag.
  • Om du i vanliga fall arbetar 8 timmar får du en fjärdedels sjukpenning (25 procent) om du kan arbeta högst 6 timmar per dag.
  • Om du i vanliga fall arbetar 8 timmar får du halv sjukpenning (50 procent) om du kan arbeta högst 4 timmar per dag.
  • Om du i vanliga fall arbetar 8 timmar får du tre fjärdedels sjukpenning (75 procent) om du kan arbeta högst 2 timmar per dag.
  Om du behöver fördela din arbetstid på något annat sätt måste Försäkringskassan ta ställning till om det är medicinskt motiverat och vilken sjukpenning du i så fall kan få.

  Läs gärna mer på sid 30 i vår Vägledning om Sjukpenning.

  Har man frågor i sitt enskilda ärende bör man kontakta sin handläggare för mer information. Har man inte telefonnummer till sin handläggare går det bra att ringa oss på 0771-524 524 så förmedlar vi kontakt.

  Hälsningar
  Liliana
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.