Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Förebyggande sjukpenning?

Måste man vara heltidsanställd för att få förebyggande sjukpenning?
Jag ska gå stress-skola på rehab och måste ta ledigt från mitt jobb.

Kommentarer

 • Hej Monika!

  Förebyggande sjukpenning kan man få när man behöver avstå arbete när man ska genomgå medicinsk behandling eller rehabilitering. Det är alltså den tid som man avstår arbete som man istället kan få förebyggande sjukpenning. Det har alltså inte betydelse om man har heltidsanställning eller inte.

  Här kan du läsa mer om förebyggande sjukpenning.


  Hälsningar
  Åsa
 • Jag har blivit beviljad förebyggande sjukpenning.Jag ska till rehab måndag onsdag fredag i 9 veckor.Jag jobbar 70% och har oregelbundna arbetstider dagtid kvällar helger. Får jag inte ersättning om rehabtiden infaller på en ledig dag.Jag vet inte hur jag ska orka om jag inte får någon ledighet.
  Ylva Wattman
 • Hej Ylva!

  Om du behöver avstå från att arbeta på grund av en medicinsk behandling eller rehabilitering kan du få förebyggande sjukpenning. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att kunna få förebyggande sjukpenning.

  Exempel; Innebär frånvaron på måndagseftermiddagarna att du är borta minst en fjärdedel av din ordinarie arbetstid den dagen så kan du ansöka om förebyggande sjukpenning för den tiden.

  Har man frågor i sitt enskilda ärende bör man
  kontakta sin handläggare för mer information. Har man inte telefonnummer till
  sin handläggare går det bra att ringa oss på 0771-524 524
  så förmedlar vi kontakt.

  Hälsningar
  Liliana
 • Jag menar om jag t ex har arbetstid måndag kväll tisdagskväll  ledig onsdag torsdag arbetstid fredagkväll  lördag o söndag och har rehabtid måndag onsdag fredag dagtid får jag ingen ersättning för kvällar eller onsdagen jag behöver ledighet också för att orka
  Ylva Wattman
 • Hej Ylva!

  Det är bara för sådan tid som du behöver avstå från arbete på grund av behandling eller rehabilitering som du kan få förebyggande sjukpenning. Om behandlingen eller rehabiliteringen kräver att du avstår från arbete även före eller efter besöket på vård- eller rehabiliteringsenheten kan den tiden också räknas med. Det kan till exempel vara om du tillfälligt mår dåligt efter behandlingen eller rehabiliteringen.

  Om du undrar vad som gäller just i ditt fall ska du i första hand vända dig till din handläggare. Om du inte har kontaktuppgifter till din handläggare går det bra att ringa oss på 0771-524 524 så förmedlar vi kontakt.

  Hälsningar

  Matylda
 • Hej.

  Jag har fått förebyggande sjukpenning. Hur ska jag informera min arbetgivare? Ska de sluta betala ut sjukpenning om jag är borta utöver karensdag eftersom jag får förebyggande sjukpenning, hur fungerar detta?
  Tim
 • Hej Tim!

  Du kan hänvisa din arbetsgivare till den information som finns gällande förebyggande sjukpenning på vår hemsida, om de sedan har ytterligare frågor är de välkomna att ringa vårt kuncenter för partners på 0771-17 90 00.

  Om du har ett pågående sjukpenningärende så ska din arbetsgivare inte betala sjuklön utan då får du sjukpenning från Försäkringskassan.

  Om du inte har ett pågående sjukpenningärende och blir sjuk så ska din arbetsgivare betala sjuklön de första 14 dagarna i sjukperioden.

  Förebyggande sjukpenning får du för de dagar och timmar som du är borta från arbetet för att medverka i rehabilitering eller behandling. Du fyller i dessa i din ansökan och för denna period ska din arbetsgivare inte stå för din ersättning.

  Om du har fler frågor är du välkommen att ringa oss på 0771-524 524.

  Hälsningar
  Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.