Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Fler personer om närståendevård?

Kan flera personer ansöka om närståendevård samma dag? Alltså att man nyttjar 2 dagar av 100 på en och samma dag?

Kommentarer

 • Hej Tobias!

  De 100 dagarna med närståendepenning är kopplat till den som är sjuk.
  Man kan vara flera närstående som turas om i vården men närståendepenning kan inte utgå för flera personer för samma tid. Man kan få ersättning för olika dagar eller olika delar av dagen.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej! Vi vakar över min morfar och undrar om man kan dela på ersättningen. Att jag tar halva dagen och mamma tar andra halvan fast vi är där och vakar tillsammans hela dagarna?
  Malin
 • Hej Malin!

  Ja, det stämmer. Det går bra att dela på ersättningen på så sätt att man får närståendepenning för olika delar av dagen.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Hej igen!

  Men har man rätt att vara ledig från jobbet helt fast man bara tar ut närståendepenning för en halv dag?
  Malin
 • Hej Malin!

  Du behöver vända dig till din arbetsgivare för att få svar på den frågan.

  Hälsningar
  Camilla
 • Säg att två syskon vakar samtidigt hela dagarna och kvällarna hos den sjuke. De är båda skiftarbetande och jobbar motsatta skift. Ingen av dem är således på jobbet. Blir det då att två närståendepenningdagar går åt på en dag?
  Cecilia
 • Hej Cecilia!

  När det gäller vak, kan två personer få hel närståendepenning för samma datum, men inte för samma tid. Ni kan till exempel byta av varandra under dygnet.

  Ni kan alltså båda få hel närståendepenning för samma datum, men det räknas då som att ni har förbrukar två dagar av de 100 dagarna ni totalt kan få. När ni gör ansökan är det bra om det tydligt framgår vilka tider ni har vakat, eftersom ni inte kan få ersättning för samma tid.

  Hälsningar
  Madeleine
 • Hej!
  Har en gammal pappa som har 2 läkartider men han kan inte ta sig dit själv. Kan jag få ersättning för att jag följer med honom? Han är gammal och äter inte. Jag bor inte i samma stad.
  Eva
 • Hej Eva!

  Du kan ha rätt till närståendepenning om du vårdar en svårt sjuk närstående. För att någon ska räknas som svårt sjuk måste sjukdomen utgöra ett påtagligt hot mot livet. Det finns inget hinder för att du följer med på läkarbesök eller hjälper till med ärenden under tiden du vårdar din närstående.

  Om din närstående inte har en sjukdom som utgör ett påtagligt hot mot livet har du inte rätt till närståendepenning.

  Hälsningar
  Matylda
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.