Till senaste kommentaren

Ersättning vid läkarbesök?

Hej, då jag är nyligen organtransplanterad innebär det många och täta läkarbesök för min del. Min arbetsgivare har inget avtal så att man kan göra läkarbesök på arbetstid utan man får använda antingen semester, flextid eller sjukanmäla sig. Detta blir för mig orimligt då halva min semester kommer att gå åt till uppföljande läkarbesök. Finns det någon form av ersättning från försäkringskassan för sådana besök som är del i en behandling? Eller är det högriskskyddet som ska användas och så får jag ta det som sjukdag?

Kommentarer

 • Hej Fredrica!

  Förebyggande sjukpenning är en ersättning man kan ansöka om när man ska genomgå en behandling och måste vara borta från arbetet vid flera tillfällen under en period.

  Tillsammans med ansökan skickar man in ett läkarutlåtande från behandlande läkare. Därefter, när man har fått behandlingsplanen godkänd, lämnar man en försäkran där man skriver vilka dagar och tider som man har varit på behandling.

  Läs mer om Förebyggande sjukpenning här på vår webbplats eller i Vägledningen på sidan 42.

  Hälsningar
  Camilla
 • Jag ska på flera besök på sjukhus o vårdcentral men inte sammanhängande. Har fått diagnos förmaksflimmer som ska behandla med elkonvertering. Jag måste ta ledigt hela dagar även om det bara rör sug om några timmar.  Jag jobbar som bussförare och det går inte att dela tjänsterna. Eftersom dagarna inte är sammanhängande blir minst fyra karensdagar. Vad göra?
  Sören
 • Hej Sören!

  Om du behöver avstå från arbete på grund av att du ska gå på en medicinsk behandling eller rehabilitering kan du ansöka om förebyggande sjukpenning.

  För att få förebyggande sjukpenning ska din läkare ordinera en medicinsk rehabilitering eller behandling och skriva ut ett läkarutlåtande till dig, sedan ska du ansöka via mina sidor.

  Hälsningar
  Rosa-Linn
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.